Friday 26 June 2015

Onaj s princezama - od najgore do najbolje!

Bok svima!

45 Disneyjevih crtića je iza nas, a u njima smo upoznali i 13 prekrasnih ženskih likova koje se službeno nazivaju Disney princeze. Disney, pametan i raspoložen za biznis kakav jest, od princeza je stvorio franšizu koja mu donosi milijune i milijune dolara godišnje, a usput i veseli djevojčice (i dječake) diljem svijeta.
Danas sam odlučila malo vas bolje upoznati s princezama. Prije nego odustanete jer vas to, naravno, ne zanima, dopustite da vam... Ah, koga briga, ako vas ne zanima, imate pravo odustati. :)
Dakle, službeno u Disneyjevoj franšizi Disney princeze trenutno postoji 11 princeza, a Anna i Elsa čekaju svoju krunidbu u Disneylandu kojom će službeno postati dio franšize. Da, to postoji i potpuno je legitimno. Svaka je princeza prošla isti postupak. Službenih 11 princeza možemo podijeliti prema razdobljima u kojima su u svojim crtićima predstavljene publici. Tako imamo ORIGINALNE TRI - Snjeguljicu, Trnoružicu i Pepeljugu koje su možda i starijoj publici prve pale na pamet. One su tipične princeze iz bajki, tihe, dostojanstvene, suosjećajne, ljubazne, uporne i obavezno "dame u nevolji". Za to što su se našle u nevolji uvijek je kriv netko drugi.
Sljedeće su PRINCEZE DISNEYJEVE RENESANSE (1989.-2000.) - Ariela, Ljepotica, Jasmina, Pocahontas i Mulan. One su već aktivnije princeze, snažne volje, pustolovne, lukave i odlučne. Manje se orijentiraju na traženje ljubavi, a više na traženje pustolovina i slobode. Tijekom svoje renesanse, Disney se pobrinuo da princeze budu ukorak s promjenama ženskih uloga u društvu.
Nakon njih dolaze nam MODERNE PRINCEZE - Tiana, Zlatokosa i Merida (i Anna i Elsa). Njihove smo likove upoznali tijekom prošlog desetljeća.
Naravno, sve princeze imaju neke slične karakteristike - lijepe su (već sam spominjala, njihova vanjska ljepota odražava njihovu unutarnju ljepotu), dobre su, požrtvovne, lijepo pjevaju (osim Meride, ali ona je imala pametnijeg posla) i gotovo isključivo padaju na tipove koje su tek upoznale.




Sad kad znate više nego vas je vjerojatno ikad zanimalo o Disney princezama, idemo ih poredati u toplistu. Uključit ćemo i Annu i Elsu iako službeno nisu dio franšize. Pokraj imena princeze možete kliknuti na ime crtića kako biste pročitali post ako želite. Spremni? :)



13. MJESTO - ARIELA (Mala sirena)

Draga sirota Ariela baš i ne kuži neke stvari. Silno želi dobiti noge i postati čovjekom, ali nije svjesna da ljudima zapravo nije baš lako. Za početak, prilično sam sigurna da u oceanu nije morala plaćati porez ni brijati noge. Ona je prva princeza za koju je u drugom nastavku potvrđeno da ima dijete. Budući da u prvom nastavku ima 16 godina, a u drugom jedva dvadeset i već ima kći, jasno je da je Ariela bila teen mom. Slatko. Možda je bila zvijezda srednjovjekovnog MTV-jevog realityja o mladim majkama.
U svakom slučaju, ona se na prvu čini pomalo tupava, skuplja predmete koji su praktički smeće i ne zna čemu služe. Odrekla se glasa (iako sasvim solidno pjeva) kako bi zavela princa i dobila noge. Tupavom dojmu doprinosti i činjenica da dobar dio filma šuti i samo se blesavo smješka, a iako zna pisati, nije se sjetila princu Eriku napisati o čemu se radi i nek ju jednostavno poljubi već jednom.
Loše, Ariela. Loše.

12. MJESTO - SNJEGULJICA (Snjeguljica)

Snješka je bila prva princeza koju nam je Disney predstavio. Zapanjujuća je činjenica da ima samo 14 godina (usporedbe radi, toliko godina ima i Franka, moja sestra, čije objave redovito čitate na ovom blogu). Donosi neke upitne odluke, na primjer kada naiđe na kuću u kojoj OČITO netko živi, jednostavno slegne ramenima i odluči malo prilegnuti da bi se nakon toga prihvatila čišćenja tuđeg nereda. Njezine godine možda mogu bar malo opravdati njezinu naivnost jer nezamislivo mi je da u kući nije imala nikakvo voće i da je baš MORALA pojesti jabuku koju joj je ponudila starica koja izgleda kao prototipna vještica. Tim više jer je u kuću patuljaka došla kako bi se sakrila. Od žene. Koja bi napravila bilo što da ju ubije. Na primjer prerušila se u staricu. Možda joj nitko nije rekao da se strancima ne otvaraju vrata. Franka to dobro zna, ona ne otvara vrata ni nama koji živimo s njom.

11. MJESTO - AURORA (Uspavana ljepotica)

Ako niste znali, Aurora je princeza koja je više rečenica otpjevala nego izgovorila. Možda je to nuspojava života u šumi i onih divljih jagoda po koje su ju vile svako malo slale kad bi trebale pet minuta mira od nje. U njezinu obranu, doista prekrasno pjeva. Što ne čudi jer je imala vremena vježbati, a i vile s kojima živi redom izgledaju kao najveće operne dive. Ima 16 godina i to je važno za zaplet filma jer, iako je radišna i poslušna, zaljubila se doslovce u pet minuta u čovjeka kojeg je tek upoznala. Onda ostatak filma provede u bijesnim ispadima jer ne može biti s tipom kojeg je vidjela na pet minuta. U šumi. Nisu ni razgovarali. Plesali su i pjevali.

10. MJESTO - JASMINA (Aladdin)

Jasmina je princeza zbog koje smo puštale kosu kad smo bile curice - one vrpce na metar i pol dugačkom repu bile su svačiji san. Zbog nje smo i sate provodile klečeći na kupaonskim tepisima i urlajući "I can show you the world..." iz sveg glasa, zamišljajući vjetar u kosi i Aladdina pokraj sebe... Vi niste? Šalim se, nisam ni ja.
Iako je jedna od najljepših princeza, moram priznati da je malo čudno kako joj se najprije svidio obični ulični lopov Aladdin pa nakon toga princ Ali (isto Aladdin, ali ona to nije znala) i onda opet Aladdin. Curo, odluči se.

9. MJESTO - ELSA (Snježno kraljevstvo)

Elsa možda na kraju filma jedina od svih princeza službeno postane kraljica, ali to ne opravdava njezinu čudnu narav. Ne dopušta nikome da joj se približi. Ni fizički, a kamoli na nekoj osobnoj razini. Znam, reći ćete da je to zato da ne bi nekome naudila, ali svejedno. Mogla je bar svojoj sestri Anni biti sestra kakvu zaslužuje, umjesto da ju je pustila da juri po dvorcu, dosađuje se i priča sama sa sobom. Ako vam to nije dovoljno, sjetite se da je Elsa doslovce ledena kraljica. Nema osjećaja u prstima i udovima, ali ni u srcu. I ne, savršena pletenica i tako dobro obojena platinasto plava kosa ju ne opravdavaju. I ZAŠTO NE ŽELIŠ NAPRAVITI SNJEGOVIĆA, ZAŠTO?!?

8. MJESTO - PEPELJUGA (Pepeljuga)

Pepeljugu nazivaju predvodnicom princeza ili glavnom princezom iako mislim da ničime nije zaslužila tu čast. Moram priznati da mi je teško suosjećati s njom jer djevojčicama šalje pogrešnu poruku: "Nema šanse da se princ zaljubi u vas ako ste obična kućna pomoćnica. Ne, sredite se, nabijte se u staklene štikle (znam da boli, ali pregrizite), pretvorite se u nekoga tko niste i osvojite tog frajera."
Osim toga, Pepeljugo, stvarno si našla super tipa. Navodno zaljubljenog u tebe, a nije te mogao prepoznati, već je svim djevojkama u kraljevstvu morao na nogu staviti cipelu. To nek ti bude pouka kad si se već morala prerušiti u neku mačku kad si išla na bal. Boli me glava od ove bajke i nedostatka smisla.

7. MJESTO - ZLATOKOSA (Vrlo zapetljana priča)

U redu, bilo mi je teško staviti Zlatku na tako nisko mjesto jer je stvarno preslatka, ali, budimo realni, imala je nekoliko upitnih odluka. Gledajte, kao osoba koja voli lampice, mogu skužiti njezinu želju i potrebu da pobjegne iz kule kako bi vidjela lampione uživo. ALI. Živjela je zatočena osamnaest godina u kuli usred ničega i stvarno? Lampioni su jedini razlog koji te vuče van?! Ne činjenica da nešto možda ne štima ako te iz kule ne pušta "mama" koja se svaki dan postara za 50 godina i onda te žica da pjevaš svojoj kosi kako bi ju opet za 50 godina pomladila? Stvarno, Zlatka...
Usprkos tome, dajem ti dodatne bodove za održavanje i češljanje te tvoje kose, a cijenim te i zbog tvoje zavidne vještine s tavom i jer si upecala frajera poput Flynna. Svaka čast! ;)

6. MJESTO - MERIDA (Merida hrabra)

Merida je jedna od najžešćih princeza koje nam je Disney predstavio. Osim što jaše i barata lukom i strijelom poput Amazonke, Merida je najbolja saveznica svih crvenokosih ljudi na svijetu. Ako do sada niste našli razloga pogledati ovaj crtić, gledajte ga zbog njezine kose. (Volim misliti da bi i moja bila takva da ju pustim da raste do pola listova.) Cura je uz to odbila oženiti princa samo kako bi nekoga oženila jer zna da ženu ne definira status veze, već ono što ona stvarno jest, njezine misli, želje i strasti; njezina individualnost. Pixarova prva princeza nije mogla biti bolja. Ok, mala zamjerka je što je mamu pretvorila u krvoločnu medvjedicu, ali stvarno se trudila da to ispravi.

5. MJESTO - POCAHONTAS (Pocahontas)

Još jedna žestoka princeza. Pocahontas je kraljica prirode. Stvarno, je li vas koja princeza osim nje nadahnula na šetnje prirodom i razgovore s drvećem, životinjama i vjetrom? I jeste li zbog bilo koje druge princeze tražili rakune po susjedstvu da biste se na kraju razočarali kad ste shvatili da rakuni ne žive u Hrvatskoj? Iako me malo razočarala kad je pala na Johnov europski šarm, zapravo mi je malo žao što nije imala sretnu ljubavnu priču kao većina princeza. Usprkos tome, Pocahontas je princeza od koje možemo naučiti mnogo dobrih životnih pouka, a sve to postaje više cool kad saznate da se crtić o njoj temelji na stvarnoj osobi.

4. MJESTO - MULAN (Mulan)

Mulan zapravo nije plave krvi, ali je zasluženo na samom vrhu moje topliste. Kad nije uspjela naći muža (zapravo samo kandidata za dogovoreni brak), Mulan je odlučila otići u rat. Tako je spasila svog bolesnog oca. I ostatak Kine. Jedina je princeza koja se pobrinula da dobro zapamtimo da žene mogu raditi sve što i muškarci i to jedanko dobro, ako ne i bolje. Disney je s Mulan definitivno razbio mnoge sterotipe kojima su godinama doprinosile druge bespomoćne princeze. Hvala, Mulan!

3. MJESTO - ANNA (Snježno kraljevstvo)

Ok, Anna je princeza koja je toliko očajnički željela muža da je pristala udati se doslovce za prvog tipa kojeg je srela i koji je potajno htio uništiti i preuzeti njihovo kraljevstvo. Veliki minus, Anna. Ali za sve to i još više uspjela se uskupiti svojim dugogodišnjim podnošenjem Elsinog hladnog ponašanja i njezine odbojne naravi što je impresivnije tim više što znamo da ju je Elsa jednom gotovo ubila. Ne samo to, nego je Anna protiv svih izgleda odlučila otići za njom. Po dubokom snijegu. U balerinkama.
Neki bi možda rekli da je Anna malo glupavo trčala za sestrom koju nije bilo briga ni za koga osim sebe, ali mislim da je Anna znala da ona jedina može razbiti zidove koje je Elsa podigla oko sebe i da je Elsa iza tih zidova ona prava Elsa, kraljica kakvu Arendelle zaslužuje. Šmrc. Bravo, Anna!

2. MJESTO - TIANA (Princeza i žabac)

Tiana je prva afroamerička princeza i jedina princeza koja se zapravo ubila od posla. Cura je radila dva posla i gotovo da i nije spavala, sve kako bi ostvarila svoj san i san svog pokojnog oca da imaju vlastiti restoran. Kad je došla na korak do ostvarenja sna, pretvorila se u žabu što je djelomično usporilo njezine planove, ali je svejedno i dalje neumorno išla za svojim snovima. Naučila nas je da nije dovoljno samo željeti nešto svim srcem, već da za to treba i marljivo raditi. Njezin nam je uspjeh tim slađi jer ju mnogi kao afroamerikanku na američkom jugu nisu doživljavali ozbiljno. Kad je napokon otvorila svoj restoran, nije toliko radila koliko se ljubakala na krovu sa svojim mužem, Naveenom, ali ne zamjeramo joj jer ga je prije toga natjerala da se i on ubije od posla preuređujući restoran. Osim toga, zgodan je.

1. MJESTO - LJEPOTICA (Ljepotica i zvijer)

U redu, priznajem da sam bila malo pristrana kad sam Ljepoticu stavila na prvo mjesto. Iako nije baš žestoka princeza, mislim da je imala dobre kvalitete. Stremila je tome da se uzdigne iznad običnog, jednoličnog života i više od svega je voljela čitati (tom činjenicom me kupila, priznajem). To je možda i najvažnija poruka koju je poslala djevojkama - ona o važnosti obrazovanja i učenja. Još jedan veliki plus dobila je jer je praktički spasila život svom tati. A plus joj dajem i jer se usudila učiniti nezamislivo - zanemariti nečiju vanjštinu i upoznati osobu kakva je iznutra. Nije da je imala izbora jer su u tom dvorcu jedine opcije za razgovor bile Zvijer i pričljivo pokućstvo, ali ipak, potrudila se. Za nagradu je dobila svoju osobnu knjižnicu veličine triju prosječnih kuća. Kapa do poda, curo!


Toplistu zaključujem napomenom da su ovim postom izražena osobna mišljenja koja ni u kojoj mjeri nisu dobar povod za raspravu o najboljoj princezi. Budimo realni, ovo je najrealnija lista IKAD. Nema rasprave! :)



Do skorog čitanja!

Paula



No comments:

Post a Comment