Saturday 20 June 2015

Onaj s jako upornim prijateljem

Bok svima!

Ne znam je li vam današnji crtić poznat: „The Fox and the Hound“ (doslovni prijevod „Lisica i lovački pas“). Ipak, taj je crtić prekrasan i vrijedan gledanja. Ako ste ga već gledali, a ne možete ga se sjetiti, evo slike:


Sve počinje lovom na lisicu. Ta lisica bježi i nosi svoje mladunče, glavnog lika današnje priče. Majka ostavlja svoje mladunče blizu jedne kuće. Baš poput Bambijeve majke i ova lisica strada ostavljajući svojeg lisičića samog. Ipak, njegova samoća ne traje dugo jer ga uskoro pronalazi sova Big Mama i uz pomoć djetlića Boomera i zebe Dinkyja, pobrine se da lisičića vidi stara udovica Tweed i uzme ga kao ljubimca. Udovica mu daje ime Tod i brine se o njemu kao o pravom djetetu.

Istovremeno, stari lovac Amos, udovičin susjed, donosi iznenađenje svojem vjernom psu Chiefu – štenca Coppera. 

Copper i Tod sretnu se jednog dana u igri i obećaju jedan drugomu da će zauvijek ostati prijatelji. Međutim, došla je sezona lova i stari Amos sa svojim vjernim psima odlazi u lov. Tod ostaje s udovicom kod kuće i strpljivo čeka Copperov povratak.

Nakon duge zime, Copper i Tod već su odrasli. Copper, Chief i Amos vraćaju se kući i Tod sav sretan dočekuje svojeg prijatelja. Ali kada se oni napokon susretnu, Copper objasni Todu da oni više ne mogu biti prijatelji. Copper je lovački pas, a Tod lisica i priroda im je namijenila neprijateljstvo.

Tod se s time ne želi složiti. Tijekom cijelog crtića, Tod nastoji vratiti svojeg prijatelja. On nikada ne odustaje od njihovog prijateljstva. Njega ne zanimaju zakoni prirode jer za njega je Copper od samog početka prijatelj. Nismo li i mi često puta zaboravili pravu vrijednost prijateljstva? Koliko smo puta i mi sami sebi rekli da prijateljstvo više nema smisla, da smo odrasli i da shvaćamo da ne možemo biti prijatelji ako je zakon odredio drugačije? Ali to je pogrešno! Od prijateljstva se nikada ne smije odustajati jer je to neprocjenjivo blago. A njegovu vrijednost još veliča činjenica da je istinske prijatelje jako teško naći. Možda su vam moje riječi nebitne, ali želim da ovo zapamtite – nikada ne odustajte od prijateljstva! Čak i kada vaši „prijatelji“ odustanu, vi ne smijete. Borite se. Možda mi to ne shvaćamo, ali prijateljstvo je nešto mnogo veće od naše mašte. Prijateljstvo je ljubav. Prijateljstvo je previše dragocjeno da bi ga se odbacilo, zaboravilo ili na bilo koji način zanemarilo.


Ne znam hoće li do vas doprijeti moje riječi ili će vas potaknuti ovaj simpatičan crtić. Ako to dvoje ne djeluje, nadam se da ćete na neki drugi način shvatiti koliko je prijateljstvo veliko, dragocjeno i blagoslovljeno.

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI
  • Traje li dugo? Sat i 20 minuta.
  • Mogu li ga gledati klinci? Naravno.
  • Muzika? Dobra.
  • Ima li zločestih likova? Ne.
  • Ima li sretan kraj? Da.
  • Najbolji dio? Dok se Copper i Tod upoznaju.
Sutra nam je zadnji: "Knjiga o džungli"! Do čitanja!

Franka



No comments:

Post a Comment