Monday 11 May 2015

Onaj s ljepoticom i zvijeri

Bok svima!

Danas smo gledali Disneyjev klasik poznat malima i velikima. Govorim o crtiću "Ljepotica i zvijer" ili, na engleskom, "Beauty and the Beast".
Evo slike i počinjemo!




"Ljepotica i zvijer" crtić je koji se u Disneyjevoj radionici kuhao vrlo dugo. Nakon uspjeha "Snjeguljice i sedam patuljaka", sam Walt Disney izrazio je želju da se i priča o ljepotici i zvijeri pretvori u crtić. 1930-ih je ta ideja odbačena i ponovno pokrenuta 1950-ih godina, no ni tada se Disneyjevi animatori nisu smatrali doraslima zadatku stvaranja prekrasnog crtića o ovoj bezvremenskoj bajci. Tek je krajem 1980-ih crtiću ponovno poklonjena pažnja i ovog puta crtić je dovršen i nije razočarao. U kinima je izašao 1991. godine kao treći crtić Disnejeve renesanse (o kojoj sam već više puta tipkala, ako se želite podsjetiti čitajte starije postove) i do danas se smatra najuspješnijim Disneyjevim animiranim filmom! Da, uspješnijim od "Snježnog kraljevstva"! Ova ljestvica dolazi iz samog Disney studija jer je, recimo, na IMDb-ovoj ljestvici "Kralj lavova" na prvom mjestu. No i tu se mnogi dvoume jer su svi crtići Disneyjeve renesanse gotovo jednaki u uspješnosti. Kombinacijom ocjena gledatelja i Disney studija poredak top 5 glasio bi, stoga, ovako:
  1. Kralj lavova
  2. Aladdin
  3. Ljepotica i zvijer
  4. Potraga za Nemom
  5. Mala princeza
Kao što vidite, na ovoj se listi nalaze čak četiri crtića iz Disneyjeve renesanse (da ponovimo, crtići Disneyjeve renesanse su "Mala sirena", "Spasitelji u Australiji", "Ljepotica i zvijer", "Aladdin", "Kralj lavova", "Pocahontas", "Zvonar crkve Notre Dame", "Hercules", "Mulan" i "Tarzan") po čemu možemo zaključiti da naziv "renesansa" ipak ima smisla. Još jedna zanimljivost prije nego se bacimo na crtić - "Ljepotica i zvijer" prvi je Disneyjev crtić koji je bio nominiran za nagradu Oscar u najprestižnijoj kategoriji, "Best Picture" ili "film godine" (nakon njega to je uspjelo još crtićima "Nebesa" i "Priča o igračkama 3"). Na žalost, taj Oscar mu nije pripao (dobio ga je film "Kad jaganjci utihnu"), ali zato je pokupio dva Oscara u drugim kategorijama.

Priču o ljepotici i zvijeri možda znate, ali nema štete u ponavljanju. Ljepotica, ili pravim imenom Belle (što doslovce znači ljepotica, ali nema veze) je djevojka koja živi u nekom selu u francuskoj provinciji i sanja o drukčijem životu. Mještani ju ne vole jer puno čita i "živi u svom svijetu", no slažu se oko jedne stvari - prelijepa je. Njezinu ljepotu uočio je i lokalni zavodnik Gaston (ujedno i najbolji pjevač ikad u Disneyjevim crtićima, vjerujte mi na riječ) i odlučio ju je učiniti svojom. No Belle na njegove pokušaje ne trza, već i dalje društvo traži među likovima iz knjiga. 
Pustolovina počinje kada Bellein tata odluči otići na sajam predstaviti jedan od svojih novih izuma, no skrenuvši s puta nađe se u začaranom dvorcu u kojem živi Zvijer. Zvijer ga je zarobila, no uz pomoć vjernog konja Phillipea, Belle se našla u Zvijerinom dvorcu kako bi oslobodila oca. Oca je uspjela osloboditi, no cijena koju je platila bila je njezina vlastita sloboda i tako se sama našla zatočenom u začaranom dvorcu. Ne želim vam dalje kvariti priču pa ću se zaustaviti ovdje, no morate znati da je priča koja se dalje razvija, jedna od najljepših ljubavnih priča ikad ispričanih.

Doista, u ovom će crtiću svi pronaći nešto za sebe. Čarolije ne nedostaje - Zvijer i njezin začarani dvorac zapravo postoje upravo zbog čarolije. U neobičnom dvorcu čak su i namještaj i svakodnevni predmeti živi.


Ni prekrasna ljubavna priča nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako vam sve to još nije dovoljno, možda će pomoći predivna glazba kojom crtić obiluje. Crtić je pokupio čak 5 nominacija za Oscara, a u jednoj su se kategoriji, onoj za najbolji glazbeni broj, našle čak tri pjesme iz ovog crtića. Pobjedu je odnijela baš ova koja možda u sebi sadrži i svu čaroliju ovog prekrasnog crtića:


No, ono što me možda najviše oduševljava kod ovog crtića je poruka koju nosi od samog početka. Najprije nas upoznaje s princezom koja to nije. Belle je, ako ste primijetili, jedina princeza koja čita (dobro, i Zlatokosa je čitala, ali budimo realni, imala je samo 3 knjige u onoj kuli). Zanimljiva mi je i primjedba Gastona koji se tako žarko zaljubio u nju: "Svi pričaju o tome. Nije u redu da žena čita. Uskoro počne dobivati svakakve ideje i misliti..." Gastone, hvala ti, rekao si to umjesto mene. Čitajte da biste počeli dobivati ideje i misliti! :)
Nadalje, jedna od poruka koju Disney pokušava poslati u svim crtićima jest i ona da nije važno ono što je vani, već ono što se nalazi unutra. Ako vam se čini da se to pomalo kosi s činjenicom da su sve Disneyjeve princeze lijepe, u pravu ste. No Disney i za to ima objašnjenje. Disneyjeva je praksa izgled likova u crtićima uparivati s izgledom njihove nutrine. Princeze su lijepe izvana jer su lijepe iznutra (čak i ako su pomalo glupave, khm-khm Ariela), a negativci su ružni jer im je takva i nutrina. Možda vam je sve to preočito, ali djeca vole takvu karakterizaciju likova, a crtići su, podsjetmo se, namijenjeni njima.
Kako se onda Zvijer uklapa u sve to? Istina, Zvijerin izgled je zastrašujuć i nimalo lijep ili privlačan, no upravo se u razvoju odnosa Belle prema njemu skriva najvažnija poruka ovog crtića. Zlobnici imaju običaj taj odnos poistovjećivati s bestijalnošću ili ga nazivati savršenim primjerom Stockholmskog sindroma, no zaboravljaju da crtići nemaju običaj upoznavati djecu sa stvarima kojih će im ionako biti previše jednom kad odrastu. Stvar je samo u tome da su i Belle i Zvijer imali dovoljno poštovanja jedno prema drugome da se svaki barem u jednoj stvari promijene. I baš je ta jedna promjena bila dovoljna da se upoznaju u drugom svjetlu - ona njega kao nježnog princa koji misli na druge i spreman je pomoći, a on nju kao mudru ženu sa stavom i prepunu talenata. Mnogi misle da je Belle ta koja je morala gledati preko Zvijerine vanjštine da bi otkrila kakav je unutra, no činjenica je da je i Zvijer morala učiniti isto. Pred Belleinom ljepotom pokleknuli su mnogi, no nitko se nije usudio ni potrudio vidjeti dalje od toga, upoznati ono što se skriva iza lijepog lica.

Ako će vas ovaj blog potaknuti na gledanje makar jednog crtića, iskreno bih voljela da to bude baš ovaj. Disney nas je upoznao s 11 princeza, ali ni s jednom toliko sličnoj nama ženama poput Belle i ni s jednom koja bi nam bila bolji uzor. Nemojte zaboraviti raditi na onome što nosite unutra s jednakim marom kojim brinete za ono što je vidljivo oku. Nemojte zaboraviti dopustiti nekome da se zaljubi u ono što jeste, a ne samo u ono kako izgledate. I najvažnije od svega, ne bojte se zagrepsti ispod površine, možda i vi, poput Belle, otkrijete pravi dragi kamen. :)
Do sutra!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Ne, sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu.
  • Muzika? 3 nominacije za Oscara i jedan osvojeni Oscar možda nisu i neko mjerilo, ali meni se sviđa pa ako meni vjerujete... ;)
  • Ima li zločestih likova? Ima, ali nisu oni koji vam prvi padaju na pamet.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Belleina prva noć u dvorcu i Belleina zadnja noć u dvorcu. :)
Sutra gledamo "Carevo novo ruho"!

Paula

No comments:

Post a Comment