Monday 13 April 2015

Onaj s bubama

Bok svima!

Danas se spuštamo u travu među gmizavce i ostalu ekipu koja živi dolje. Gledali smo "Život buba" ili na engleskom "A Bug's Life". Ovo je jedan od crtića za koji znam da se nekoliko puta prikazivao na televiziji jer sam ga i sama tada prvi put gledala, ali ako ne znate o kojem se radi, evo slike.




"Život buba" u kinima je izašao 1998. godine kao jedan od prvih računalno animiranih crtića s 3D animacijom.
U crtiću u kojem se radnja događa negdje u travi, glavnu ulogu imaju, pogađate - bube. Mravlja kolonija suočava se s problemom skakavaca koji im kradu hranu koju tako marljivo skupljaju. Glavni lik je mrav Flik, neshvaćeni izumitelj i doborćudni nestaško. Kada slučajno uništi zalihe hrane koje se čuvaju za skakavce, za Flika počinje pustolovina koja će mu promijeniti život.
Kako bi se iskupio za ogromni propust zbog kojega mravljoj koloniji sada prijeti uništenje, Flik kreće na put u potrazi za bubama-ratnicima koje bi im pomogle u borbi protiv skakavaca. Umjesto ratnika, Flik nailazi na cirkus buba i vodi ih u mravinjak. U mravinjaku bube i mravi sklepaju dobar plan protiv skakavaca, no stvari se mijenjaju kada mravi shvate da bube nisu ratnici, već zvijezde cirkusa.

"Život buba" prikazuje tipičnu borbu dobra i zla i snagu zajedništva i prijateljstva. Nakon što je izašao na kasetama i DVD-ovima, film se gotovo obavezno prikazivao u američkim školama jer je američke školarce poučavao kako prepoznati nasilnika i suprotstaviti mu se. Skakavci u crtiću predstavljaju nasilnike. Oni svoju veličinu koriste kako bi kod mrava izazvali strah i ukrali im hranu. Način na koji su im se mravi suprotstavili trebao je američke učenike potaknuti na sklapanje prijateljstava jer se nasilnici rjeđe nameću većim grupama ljudi. Ne znam koliko je učinkovita bila pouka iz crtića za američke školarce, ali svakako je zanimljiva ideja da se kroz crtić djecu uči životne lekcije. Mnogi Disneyjevi crtići uče nas o važnosti prijateljstva i snazi zajedništva, ali ni jedan nije do te mjere oduševio dječje psihologe da bi ga preporučili kao dio nastavnog plana.

Ovaj crtić posebno će oduševiti ljubitelje prirode i svih malih stvorova. Dignite ruku ako ste bar jednom zamišljali kako bi bilo da se smanjite na veličinu mrava i onda s njima istražujete život među vlatima trave. Moja ruka je u zraku, a vaša? ;)
Bez puno tipkanja danas jer me čeka još posla prije spavanja, želim vam od srca da pogledate crtić, ako ne prije, onda sljedeći put kad dođe na red na telki!

Do sutra!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Sat i pol
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu, vrlo je dinamičan i šaren.
  • Glazba? Moram priznati, ništa posebno. Za Disneyjev crtić, pomalo i razočaravajuća činjenica.
  • Ima li zločestih likova? Ima.
  • Ima li sretan kraj? Naravno.
  • Najbolji dio? Cirkus s bubama.
Sutra gledamo crtić "Bolt"!

Paula


No comments:

Post a Comment