Sunday 22 March 2015

Onaj s damom i skitnicom

Bok svima!

Prije tjedan dana gledali smo prvi crtić s hrpom psića i evo nas opet u psećem društvu - danas smo gledali "Damu i Skitnicu" ("Lady and the Tramp").
Za sve vas koji se ne sjećate o kojem se crtiću radi iako ste ga možda gledali, evo vam slikovni podsjetnik.





"Dama i Skitnica" još je jedan crtić čija je animacija i premijera odgođena zbog Drugog svjetskog rata. Kao i "Petar Pan" i ova je priča bila gotova za početak animacije tik prije nego što je Amerika ušla u rat. Kao što već znate (jer redovito čitate postove na ovom blogu), Disneyjev studio tijekom rata morao je raditi crtiće i filmove koji su služili kao ratna propaganda. Zato je crtić "Dama i Skitnica" dočekao svoju premijeru tek 1955. godine.

U onom postu o crtiću "Mačke iz visokog društva" rekla sam vam da ćemo sigurno imati još priča u kojima se ljubavi ili prijateljstva rađaju između pripadnika različitih slojeva društva. Ovo je jedna takva priča. Već iz samih imena dvaju glavnih likova saznajemo da su različiti, gotovo suprotnosti jedno drugom. Dama je maleni koker španijel koja živi u kući s ljudima koji su ju razmazili i u kojoj joj ničega ne nedostaje. Skitnica je pas mješanac, snalažljivi lutalica koji osvaja srca ženskih pasa svojim nezaustavljivim šarmom.
Za Damu se život okrene naopačke kada njezini vlasnici dobiju novog ljubimca - bebu. Iako je najprije vrlo ljubomorna zbog nedostatka pažnje i ljubavi, nakon nekog vremena Dama se počinje prema bebi ponašati vrlo zaštitnički. Bebina dadilja, nažalost, to ne može shvatiti, a uz to ima i dvije mačke koje rade nepodopštine za koje kasnije optužuju Damu pa ona uskoro završava izvan kuće, a nakon toga i na ulici.
Na ulici ju od pasa lutalica spašava Skitnica i nakon nekoliko avantura u zoološkom vrtu, nađu se na pravom "dejtu". Iz tog je dijela filma i slika gore, vjerojatno i ona po kojoj je ovaj crtić najpoznatiji. A evo vam i video da ju doživite u pokretu i s glazbom:


Nakon nekoliko nesporazuma i dadilje koja još uvijek ne razumije da Dama želi spasiti bebu, priča se uspješno raspetlja na opće zadovoljstvo svih likova.
A likova doista ne nedostaje. Osim Dame i Skitnice, susrećemo i ostale pse - najprije dva Damina susjeda, škotskog terijera Jocka, i Trustyja, velikog i starog psa tragača. U psećem zatvoru Dama nailazi na pravo šarenilo pasmina. Zanimljivo je da su svi psi okarakterizirani kao različite nacionalnosti i posebno različite osobnosti.
Ovim crtićem Disney nam još jednom poručuje da nije važno u kakvom krevetu spavamo ili u kakvoj kući živimo. Ako se između dvije osobe rodi pravo prijateljstvo ili ljubav, onda takve sitnice nisu u prvom planu. U prvom su planu male geste ljubavi koje netko čini za tebe bez obzira na nesporazume ili čuđenje okoline. Ako se druga osoba ne gleda kroz naočale materijalizma, onda je vrlo lako uočiti kakva je ona "iznutra" jer nam više u prvom planu nije odjeća koju ima na sebi ili debljina novčanika kojeg nosi u torbi.
Ako volite lijepu ljubavnu priču, onda je ovaj crtić baš za vas. Od svih crtića koje smo do danas odgledali, ovo je definitivno najromantičniji. Ne samo zbog scene sa špagetama, već i zbog mnogih drugih od kojih će vam biti toplo oko srca.
Ostavljam vas da u miru pogledate video od prije i uživate u ostatku nedjeljne večeri. Moram priznati da se nisam nadala tolikim pozitivnim reakcijama na ovaj blog, ali drago mi je da vam se sviđa i hvala vam na vašim porukama, komentarima, pohvalama i kritikama. Tek je jedan tjedan iza nas i s vama učimo i rastemo. Ako smo vas Franka i ja bar na minutu vratile u djetinjstvo, ako smo vas bar na trenutak natjerale na razmišljanje, onda ovo ima smisla i lakše nam je gledati crtiće i tipkati postove kad znamo da ima još zaljubljenika u stvari za koje smo "preodrasli". Do sutra! :)

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne. Sat i 15 minuta.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu, ali samo s roditeljima jer i roditeljima treba ovakav slatkiš u životu!
  • Muzika? Ima je puno i sigurno će vam se svidjeti.
  • Ima li zločestih likova? Ne!
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Onaj koji sam vam u filmiću zalijepila malo ranije!
Sutra gledamo "Mač u kamenu"!

Paula


No comments:

Post a Comment