Thursday 23 April 2015

Onaj s puno, puuuno, PUUUUNOOOO balona

Bok svima!

Današnji crtić je jedan od onih koji su u stanju promijeniti vam život, jedan od onih koji se ne pogledaju samo jednom i jedan od onih kod čijeg se gledanja morate podsjetiti da trepnete očima. Naravno, riječ je o crtiću "Nebesa", ili na engleskom, jednostavno - "Up".




Crtić "Nebesa" prvi smo puta imali prilike gledati 2009. godine. To je još jedan u nizu crtića koji su nastali u suradnji Disneyja i Pixara. Jednom je prilikom prije dvije godine provedena jedna anketa u kojoj su ispitani samo odrasli. Crtić "Nebesa" gotovo je jednoglasno izabran za crtić koji se odraslima najviše sviđa.
Zašto? Zato što možda nosi najviše poruka koje će odrasli razumjeti, ali i zato što je jedan od rijetkih crtića koji prikazuju životnu stvarnost koja crtićima tako često promakne.
U samom početku gledamo Carla i Ellie kako kao djeca postaju prijatelji. Oboje su bili pomalo autsajderi, no zajednički interesi su ih spojili i njihovo se prijateljstvo pretvorilo u ljubav. Tada počinje niz scena koje su svojevrsni "reality check" za gledatelje. Podsjećaju nas kakav je život i koliko puta se ljudski planovi pretvore u prašinu pred stampedom života. Carl i Ellie počinju kao mladi bračni par u šarenoj kući koju su sami preuredili za život. Skupljaju novac za putovanje na Rajske slapove, no ubrzo nas potrese scena suočavanja sa stvarnošću u bolnici. Pomireni s činjenicom da neće nikada imati dijete, Carl i Ellie nastavljaju živjeti u malenoj kućici, a fond za putovanje koje bi trebalo biti avantura života pomalo se troši na popravke i ostale stvari koje život stavlja pred njih. U zajedništvu i skromnom životu, Carl i Ellie ostare zajedno i počinjemo shvaćati da Ellie nije dobro. Kao da sve to nije dovoljno potresno, Ellie na kraju i umire, a Carl ostaje sam.


Ako ste ovaj dio crtića uspjeli odgledati bez suza, možda ste robot.

Vjerovali ili ne, to je tek početak. Kad Carl shvati da ga više nitko ne doživljava ozbiljno, već kao dementnog starca kojem se ne može vjerovati, odluči da je vrijeme da se pridruži svojoj dragoj Ellie u nebu. Nije se ubio, nego je doslovce - odletio u nebo. Kako bi ispunio Ellienu želju za putovanjem na Rajske slapove, Carl se odlučuje na nesvakidašnji prijevoz - kuću na balone. To je jedna od najljepših i najdirljivijih scena iz novih Disneyjevih crtića. Ako ju niste nikada vidjeli, pogledajte ju i bit će vam sigurno lakše donijeti odluku o gledanju cijelog filma.



Carlova avantura započinje tek tada, u nebu, kada na kućnom pragu ugleda dječaka Russella, gorljivog izviđača prepunog pitanja. Zajedno putuju na mjesto koje će im obojici pokazati kakvi su zapravo - staro gunđalo Carl pretvorit će se u toplog djedicu, a plašljivi Russell u hrabrog izviđača.

Ako ste do sad sumnjali u to da Disneyjevi crtići imaju bilo što što bi vam moglo biti zanimljivo, "Nebesa" su tu da vas uvjere u suprotno. Iako je scena s balonima zapravo idealna za djecu i sastoji se od dovoljno čarolije da odrasla osoba u nju ne može povjerovati, ona zapravo skriva puno dublje značenje. Ellie i Carl od djetinjstva su drugačiji, posebni. Ono što su pronašli jedan u drugom, vjerojatno nisu uspjeli pronaći u drugima. Kad je Carl ostao sam, ostao je i bez jedine osobe koja ga je ikad razumjela. U takvom se životu nije mogao snaći, postao je ogorčen starac kojem smetaju svi i sve. Zato je važan trenutak u kojem se iz kuće dižu baloni i Carl se, zajedno s kućom, diže u nebo - to je svojevrstan bijeg iz ovog života, ovog trenutka, u one trenutke provedene s Ellie.
Posebno mi je zanimljivo vidjeti malu kućicu koju su Carl i Ellie zajedno sagradili kako odoljeva zubu vremena među svim neboderima i modernim zgradama koje su oko nje sagrađene. Nešto što su zajedničkim naporima podigli, Carl nije mogao samo tako ostaviti.

Iako se ovaj crtić na kraju pretvori u avanturističku predstavu, meni je on uvijek poseban zbog Carlove i Elliene ljubavne priče. Priče koja nas podsjeća da uz pravu osobu Rajski slapovi mogu biti baš tu, baš tada. Uz pravu osobu ni jedna avantura nije nesavladiva i komadić je raja uvijek nadohvat ruke. Možda je to i poruka cijele priče - avantura je ovdje, život nam je nudi svaki dan. Rajski slapovi tek su cilj kojem svi na ovaj ili onaj način težimo - bilo sami, bilo uz svoju Ellie ili Carla.

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu.
  • Muzika? Nema je puno, ali jedna se tema provlači kroz cijeli crtić i vrlo je lijepa.
  • Ima li zločestih likova? Nešto sitno.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Onaj s balonima, bez iznimke. :)
Sutra gledamo "Fantaziju"!

Do čitanja!

Paula

No comments:

Post a Comment