Wednesday 6 May 2015

Onaj s duhovitim duhom

Bok svima!

Nakon malo duže pauze zbog nekih privatnih obaveza, vraćamo se na stari raspored od jednog crtića na dan. Ako se sjećate, na redu je "Aladdin", crtić koji nas je odveo u čarobni grad Agrabu na Bliskom Istoku. Vjerujem da se Aladdina sjećate iz djetinjstva, ali evo i slike, za svaki slučaj.




"Aladdin" je iz Disneyjeve radionice izašao 1992. godine i odmah postigao veliki uspjeh. Kombinacija neobične princeze u hlačama, radnje koja nije bila smještena na neko mjesto koje je Zapadu poznato, pregršt dobrih glazbenih brojeva i, konačno, Robina Williamsa koji je posudio glas duhu iz čarobne svjetiljke bila je recept za uspjeh ovog crtića.

Priča o Aladdinu donosi nam ponovno sukob dvaju svjetova, vječnu borbu s razlikama među slojevima društva i pouku da se ni jedna knjiga ne može suditi prema koricama.
Aladdin je obični mladić koji živi na ulici i preživljava na hrani koju krade. No već u početku jasno nam je da Aladdin nije tek obični ulični lopov, nego mladić velikoušnog srca koji ipak vidi da ima mnogih kojima je teže nego njemu. Za Aladdina pustolovina počinje kad upozna prekrasnu princezu Jasminu i igrom slučaja nađe se u palači u rukama podlog Jafara koji Aladdina treba kako bi mu nabavio čarobnu svjetiljku. No svjetiljku je slučajno protrljao Aladdin i duh koji je živio u njoj pristao je služiti Aladdinu i ispuniti mu tri želje.

Prepun duhovitih gegova i bezbrojnih referenci iz moderne kulture (moderne za 1992.), Aladdin je poznat i po tome što je jedan od prvih Disneyjevih crtića koji su kasnije adaptirani i postavljeni na scenu mnogih brodvejskih kazališta. Jedna od najpoznatijih pjesama iz crtića je sigurno i ova.


Ne smijemo zaboraviti ni legendu Robina Williamsa bez kojeg ovaj crtić ne bi bio ono što jest. Teško je zamisliti bolji izbor od njega za glas duhovitog duha. Ako ste nakon njegove smrti odlučili pogledati što više filmova u kojima je glumio, nemojte propustiti i ovaj crtić.

Za kraj ću još samo ponoviti Disneyjevu poruku iz ovog crtića - vanjština je prolazna, lako uništiva i zamjenjiva. Ono što je trajno i što vrijedi nalazi se unutra, u svakome od nas. Sigurna sam da se Jasmina nije zaljubila u Aladdina dok je glumio princa, već one prve noći kad su zajedno lutali ulicama Agrabe i kad je u njemu ugledala sjaj koji je do tada viđala samo u dragom kamenju.

Do sutra!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ni sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu.
  • Muzika? Odlična!
  • Ima li zločestih likova? Jedan je, ali vrijedan.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Osim čarobno romantične vožnje na letećem sagu, bilo koja scena s duhom je vrijedna gledanja!
Sutra gledamo "Meridu hrabru"!

Paula

No comments:

Post a Comment