Wednesday 3 June 2015

Onaj u New Orleansu

Bok svima!

Ušli smo u lipanj i, iako je ovaj Disney maraton trebao biti gotov još početkom svibnja, on, sasvim neshvatljivo, još uvijek traje i drago mi je da je tako. Negdje putem nagomilale su se druge obaveze i crtići su stavljeni na čekanje, no moram priznati da su mi još uvijek najdraža razonoda. Odmah najavljujem da s ovih 45 klasika nismo iscrpili sve što Disney nudi pa ćemo se nakon 45 dana Disneyja baciti na Disneyjeve crtiće o vilama u kojima glavnu ulogu ima Zvončica koju poznajete iz "Petra Pana".
No današnji crtić odveo nas je u šareno srce američkog juga, u New Orleans. Gledali smo crtić "Princeza i žabac" ili, na engleskom, "The Princess and the Frog".




2009. Disney nas je iznenadio crtićem u kojem je glavnu ulogu, po prvi puta, dobila tamnoputa djevojka Tiana. Za taj je crtić Disney odlučio napustiti tada već općeprihvaćenu 3D animaciju i vratiti se nekoliko desetljeća u povijest i napraviti pravi crtani film tradicionalnom tehnikom animacije. Posla su se prihvatili Clements i Musker, dva Disneyjeva redatelja koji su tandem i tajna uspjeha crtića poput Male sirene i Aladdina. Osim prekrasne afroamerikanke u ulozi princeze, uspjehu crtića doprinosi i činjenica da je radnja smještena u New Orleans 1920-ih godina. Ako ste ikad prije čuli za New Orleans, znate da je poznat po svojoj ljubavi prema glazbi (naziva ga se rodnim gradom jazza), šarenilu karnevala i prekrasnim krajolicima uz rijeku Mississippi.

Već je iz naslova crtića jasno za kojom su bajkom posegnuli Disneyjevi animatori dok su radili ovaj crtić. Tiana je marljiva djevojka koja želi ispuniti san pokojnog oca o vlastitom restoranu i kako bi uštedila dovoljno za početak, radi kao konobarica u čak dva restorana. Njezina pustolovina započne kada na zabavi svoje prijateljice Lottie upozna princa Naveena u tijelu žapca. Kako bi pomogla prijateljici koja želi oženiti princa, ali i kako bi sebi osigurala novac koji joj je princ obećao, Tiana ga je poljubila. Poljubac je bio čaroban, ali  ne kako su očekivali - ne samo da je princ ostao žabac, već se i Tiana pretvorila u žabu. Kako bi se vratili u ljudska tijela, Tiana i Naveen kreću na putovanje koje će im otkriti da u životu ne trebaju uvijek ganjati stvari koje žele sami za sebe.

Disney se u ovom crtiću opet poigrava različitostima - Tiana je marljiva djevojka koja radi kako bi jednog dana mogla uživati, a Naveen je bahati razmaženi princ kojem su roditelji uskratili nasljedstvo jer nema nikakav dodir sa stvarnošću života. Osim toga, Disney nam donosi priču o tamnoputoj Tiani koja se zaljubljuje u bijelog princa i podsjeća nas da smo isti u našim različitostima. Ponekad je samo potreban prstohvat poniznosti kako bismo sami sebe vidjeli kakvi jesmo, a za to se pobrinuo zli doktor Facilier kada je Tianu i Naveena pretvorio u žabe. Putujući zajedno jedno su drugome ukazali na osobine koje bi trebali mijenjati - Tiana se podsjetila da zabava nije ništa loše, da provod s prijateljima ne znači da je lijena i nedisciplinirana, a Naveen je naučio da ništa što u životu vrijedi imati neće doći samo od sebe. Uz različitosti koje sam prije spomenula, Disney nas je podsjetio da život afroamerikanaca u Louisiani 1920-ih nije bio lagan. Iako nema ničega što bi djeci ostalo u sjećanju, odrasli će lako uočiti zlobnu opasku upućenu Tiani: "Možda je i bolje tako. To je velik zalogaj za djevojku s tvojim korijenima." 
Ako se pitate ima li u crtiću o rodnoom gradu jazza dobre glazbe, odgovor je pozitivan! Uz obilje glazbenih brojeva, jazz glazbu ćete slušati i u ostalim scenama. U njoj uživa i princ Naveen, ali i ludi aligator Louis, strastveni svirač trube, a i Tiana je odlična pjevačica.


Svaki glazbeni broj nosi i svoju glasnu poruku, poput ovoga:


Ako volite neobične ljubavne priče (a tu ne mislim na princezu i žapca, već na jednu vrlo posebnu krijesnicu i njegovu dragu Evangeline), pogledajte ovaj crtić. Podsjetit će vas da čarolija nije nešto posebno, već, naprotiv, vrlo svakodnevno - prijateljstvo, ljubav i glazba čarolije su same po sebi. Pozdravit ću se s vama do sutra savjetom koji je Tiana dobila od svog oca kad je najsjajniju zvijezdu molila da joj ispuni želju: "Znaš, Tiana, zvijezda te uvijek može odvesti samo dio puta. Za ostalo ćeš se morati potruditi sama, zapamti to."


VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu i trebaju!
  • Muzika? Odlična!
  • Ima li zločestih likova? Ima.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Budući da volim lampice, scena s krijesnicama u močvari bila mi je čarobna! :)
Sutra gledamo "Monsters, Inc."!

Paula

No comments:

Post a Comment