Saturday 21 March 2015

Onaj s princezom - ratnicom

Bok svima!

Danas gledamo "Mulan"
1998. predstavljena nam je zadnja Disney princeza 20. stoljeća i moram reći da ne mogu zamisliti bolji završetak jedne takve „sezone“. Iako nije princeza rođenjem, niti brakom, službeno je na popisu Disney princeza. Princeza koja je većinu svojeg filma provela kao – muškarac. Sada sam već sigurna da znate o kojoj se princezi radi, ali ako ne znate, tu je slika:




  Ovo nije prvi Disney crtić koji je djevojčice i djevojke naučio da biti princeza ne znači da te princ treba spasiti, ali je prvi Disney crtić koji je pokazao da i žene mogu postati snažne ratnice. I to ne samo u doslovnom smislu.
  Gledajući crtić možemo puno toga naučiti jer je prepun pouka za djevojčice, žene i muškarce. Gledamo put djevojke Mulan od koje se traži da bude lijepa, dobra i poslušna kako bi svojoj obitelji donijela čast. Ne, njezina obitelj nije puna egoista, ali zbog takvih običaja i kulture, Mulan mora biti ono što nije i ono što ne želi biti. U početku se trudi jer ona istinski voli svoju obitelj, ali ubrzo postaje jasno da ona ne može biti nitko drugi doli ona sama. Vjerujem da se i mi često osjećamo kao Mulan, želeći biti slobodni, ali nas društvo prisiljava na ono što ne želimo, a često i ne možemo.
  Mulan tada čini nešto uistinu hrabro. Odlučna je u svojoj namjeri da se preruši u muškarca i krene u rat umjesto svoga oca. Recite mi – biste li vi bili toliko hrabri i puni ljubavi da prekršite običaje i zakon, pobjegnete od kuće i krenete u rat, a sve zbog neizmjerne ljubavi prema svojoj obitelji? Niti ja. Ali Mulan je, usprkos zakonu i usprkos vlastitom strahu, krenula na put svog života. Željela je zaštititi svoju obitelj, ali i ispuniti sebe.
  Crtić nam zatim donosi predivnu pouku o našim padovima i usponima. Mulan se uistinu trudila u vojsci. Nekad se njoj, ali i svima drugima činilo da više ne može, da više nema nade, ali Mulan nikada nije prestala vježbati i upravo je zbog svoje upornosti ona bila prva koja se (doslovce) popela do vrha.



  Mulan ima jednu zanimljivu osobinu, a to je njezina kreativnost. Od samog početka filma pa sve do kraja, Mulan pokazuje svoju kreativnost i inteligenciju, improvizirajući i snalazeći se u svim situacijama – od onih svakodnevnih, do onih u kojima joj život visi o niti.
  Crtić nas uči slijediti svoje srce, iako je to ponekad veoma teško. Uči nas istinskoj i bezuvjetnoj ljubavi, prijateljstvu i povjerenju. Uči nas da nikada ne smijemo odustati jer samo ustrajanjem u našem naumu će naša duša biti ispunjena.
  Mulan prolazi težak put, od djevojke koja je zarobljena u društvu koje od nje traži da se pokorava tradiciji i da zaboravi svoje snove i nadanja, do djevojke koja je našla svoje mjesto u svijetu i u životima drugih, a naučila je da trebamo samo biti ono što jesmo i slušati pjesmu svoga srca.
  Ovaj crtić je pun likova koje pratimo u njihovom duševnom razvoju, likova čije se priče isprepliću i pomažu im da postanu bolje osobe.
  Uz mnogo predivnih pouka, crtić ima i humora, izvanrednih scena, dobre glazbe i likova s kojima se lako poistovjetiti. Toplo preporučam ovaj crtić ako ga još niste pogledali, a ako jeste – pogledajte ga opet i dopustite da njegove pouke teku kroz vaš život.

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu, ali bi bio zanimljiviji malo starijim klincima.
  • Muzika? Dobra i zarazna. :)
  • Ima li zločestih likova? Huni i njihov strašni i neustrašivi vođa Shan-Yu.
  • Ima li sretan kraj? Sretan, dirljiv i smiješan :)
  • Najbolji dio? Svi "sing along" dijelovi.
 Sutra piše Paula, a gledamo "Dama i skitnica"! Do čitanja!

Franka

No comments:

Post a Comment