Friday 24 April 2015

Onaj s muzikom

Bok svima!

Ako ste ljubitelji klasične glazbe, onda je ovaj crtić za vas. Ako niste, ipak pogledajte ovaj crtić kako biste, ne samo čuli, već i vidjeli ljepotu klasične glazbe. Nakon što pogledate Disneyjevu „Fantaziju“ nećete moći tvrditi da je klasična glazba dosadna.



Ovo nije tipičan Disney crtić. Ne priča samo jednu priču, nego više njih. Likovi u crtiću ne govore jer nam glazba donosi sav potreban ugođaj. Glazba je zamjena za dijalog.

Crtić, zapravo, ne počinje uopće kao crtić. Na početku vidimo orkestar i voditelja koji nas vodi kroz taj koncert na ekranu. Ponekad slušamo glazbu i zamišljamo svakojake prizore, boje, likove, priče… Disney je te naše misli prenio u sliku. Glazba u „Fantaziji“ nije podloga za neku priču, već su različite priče nastale prema glazbi. Sam crtić sastoji se od sedam dijelova:

1. Tokata i fuga u d-molu (Johann Sebastian Bach). Ovdje glazba ne priča nikakvu priču. Vidimo prekrasne slike i boje koje teku zajedno s tonovima
2. Suita iz Orašara (Petar Iljič Čajkovski). Prikazuje priču o promjeni godišnjih doba i malim vilama koje su za to zadužene.
3. Čarobnjakov učenik (Paul Dukas). Zvijezda je Mickey Mouse, čarobnjakov učenik čiji pokušaji čaranja ne završe baš najbolje.
4. Posvećenje proljeća (Igor Stravinski). Prikazuje početke Zemlje, od pradavnih bakterija do doba dinosaura.
5. Pastoralna simfonija (Ludwig van Beethoven). Prikazuje grčku mitologiju: kentaure i njihove družice, pegaze, jednoroge i neke grčke bogove i božice (Zeusa, Hefesta, Artemidu i dr.).
6. Ples satova (Amilcare Ponchielli). Balet o četiri doba dana. Ujutro plešu nojevi, u podne nilski konji, uvečer slonovi, a u noći krokodili.
7. Noć na golom brijegu (Modest Petrovič Musorgski) i Ave Maria (Franz Schubert). Prikazuje okupljanje vraga i zlih sila. Njihovu zabavu prekidaju crkvena zvona i počinje novi dan.

Vjerujem da ovakav pristup glazbi pomaže i djeci i odraslima shvatiti tu umjetnost. Jer svaka pjesma priča priču, ali najljepše se priče nalaze u pjesmama bez riječi. Ponekad nam riječi nisu potrebne. Ponekad nam riječi nisu dovoljne. Slušajući klasičnu glazbu i to šarenilo zvukova, mi počinjemo sami stvarati svoje priče. Takva glazba u nama budi maštu, jake osjećaje. Danas je klasična glazba podcijenjena i staromodna. Smatra se da klasiku slušaju samo bake i djedovi. Ali nije tako. Klasična je glazba sve, samo ne staromodna. Glazba nikada ne može zastarjeti i u tome se skriva njena čar. Pokušajte se sjetiti nekog događaja iz svojeg života, i odaberite neku klasičnu skladbu da ide uz to. Kad se vozite na more i gledate kroz prozor, sjetite se neke skladbe koja savršeno opisuje ono što vidite. Zamislite film svojega života i sastavite "soundtrack" od klasičnih skladbi. Igrajte se glazbom na koji god način želite. Važno je samo da se zabavite.

(Stavila bih i druge isječke iz crtića, neke od dijelova sa skladbama, 
ali vam ne bih htjela spoilati crtić!)

Danas na trenutak zaboravite pop, rock i slične stvari i umjesto „One Direction“ upišite na YouTube „Vivaldi“, „Mozart“, „Dvořak“ ili „Strauss“. Imat ćete mnogo prekrasnih stvari na raspolaganju. Ili jednostavno poslušajte „Noć na golom brijegu“ – utjerat će vam strah u kosti. Meni jest.

Disney je poznat po svojoj prekrasnoj glazbi i mjuziklima. Ali „Fantazija“ nam ipak pokazuje da ne bi bilo „Let it Go“ da nije bilo Ave Marie. „Fantazija“ je koncert u kojem će uživati svi, bilo da vole klasiku ili ne. Svi vole Disney.

Jer „Fantazija“ se ne ograničava na orkestar i glazbu, već proširuje to iskustvo slušanja glazbe. Prekrasna animacija i boje, još bolja glazba i svi osjećaji koji se u nama bude nadmašuju sve koncerte pop zvijezda i daju crtiću osjećaj Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara. Glazba je udahnula život cvijeću, oživjela prošlost i pokazala nam ljepotu koju mi nemamo vremena vidjeti. A to sve nas potiče da i mi budemo kreativni na svoj način i da cijenimo stare vrijednosti. Svijet ide naprijed, glazba se mijenja. Ali ta prekrasna prošlost sjaji u svjetskoj povijesti. Tako nam i glazba može poslužiti kao T.A.R.D.I.S. – odvest će nas na najčudovitija mjesta!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI
  • Traje li dugo? Dosta dugo, čak dva sata.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu, jedino bi im onaj dio s vragom bio malo strašan.
  • Muzika? Crtić je o muziki. Muzika je klasična. Klasična muzika = zakon muzika!
  • Ima li zločestih likova? Ne. Ali onaj vrag je strašan.
  • Ima li sretan kraj? Koliko dijelova, toliko sretnih krajeva :)
  • Najbolji dio? Orašar, Pastoralna simfonija i Noć na golom brijegu. I ona scena koju sam gore stavila.

Sutra gledamo "Vrlo zapetljanu priču"! Do čitanja!

Franka

No comments:

Post a Comment