Friday 20 March 2015

Onaj s najboljim prijateljima

Bok svima!

Danas gledamo crtić "Medvjedić Winnie zvani Pooh" ili na engleskom - "Winnie the Pooh". Do danas, on je jedan od najslađih i djeci najdražih likova koje nam je darovao Disney. Sigurna sam da ste u djetinjstvu imali bar jednu igračku ili majicu ili dekicu s njegovim likom. Ako ne to, onda barem slikovnicu. Ako još uvijek ne znate o kome govorim, evo vam slike i onda se odmah bacamo na posao:




Alan Alexander Milne svom sinu je pričao priče u kojima su glavni likovi bili njegove plišane igračke. Sve te ispričane priče pretočio je u dvije knjige u kojima je kao lika predstavio i svog sina, Christophera Robina.
1977. Disney je izdao prvi crtić napravljen po predlošku dvaju knjiga A. A. Milnea, a mnogo godina kasnije, 2011., i ovaj crtić koji gledamo danas.

Ovaj je crtić vrlo prikladan za djecu. Dapače, mnogi kažu da ga djeca bolje razumiju nego odrasli jer su likovi okarakterizirani kao predškolska djeca raznih osobnosti. Tako imamo Medvjedića Winnieja - radoznalog, simpatičnog, uvijek gladnog medvjedića koji je ponekad naivan do te mjere da se čak može nazvati glupavim. Ili Tigra, njegovoj prijatelja koji nikad ne prestaje skakutati - A. A. Milne potvrdio je da on predstavlja dijete s poremećajem koncentracije ili ADHD-om. Tu je i Praščić, utjelovljenje dobrote, te Eeyore - depresivni magarac koji uvijek izgleda kao da mu je baš taj dan najgori u životu. Uz njih, vidjet ćemo i Sovca, pametnu staru sovu, histeričnog Zeca radoholičara koji rijetko ima vremena za bilo što te Kangu i Rooa, dva radoznala klokana.

Prvobitna ideja A. A. Milnea bila je okarakterizirati plišane životinje svog sina kao osobe s kojima se on susreće u školi ili će se susretati s njima kasnije u životu. Disney se strogo držao karakterizacije iz knjige pa su tako i danas ti likovi ostali istih osobnosti i djeca iz tih crtića mogu puno naučiti o različitosti i prihvaćanju. Jer iako su sve životinje vrlo različite, sve ih povezuje čvrsto prijateljstvo i doista se može reći da su jedni drugima najbolji prijatelji. Svaka životinja u Stohektarskoj šumi koja se nađe u nevolji, može bez sumnje računati na pomoć svojih prijatelja. Zato u svim avanturama gledamo sve likove jer ni jedan događaj ne prolazi bez nekog od njih.

Meni su posebno simpatične poruke i natpisi koje životinje ostavljaju jedne drugima - napisane su kao da su ih napisala prava predškolska djeca. Neke potpuno krivo i sa slovima okrenutima u krivu stranu. Ali oni ih međusobno razumiju, a to je najvažnije. Toliko je detalja s kojima se djeca mogu poistovjetiti. Svi znamo kako je nekoj djeci lako odvratiti pažnju. Winnie je upravo takav. Iako se spremio za važnu misiju i obavijestio sve životinje u šumi, kad mu se na putu našao običan crveni balon, gotovo je zaboravio kakav ga važan posao čeka.

Ako imate malu djecu ili poznajete nekoga tko ima, preporučite im priče o Medvjediću Winnieju. Bilo kao slikovnice, knjige ili crtiće. Ovo su priče o svladavanju životnih prepreka, donošenju dobrih odluka, donošenju loših odluka i posljedicama takvih odluka. Priče o prijateljstvu unatoč različitostima; priče o prihvaćanju unatoč različitim interesima, o nesporazumima i njihovim raspletima; o strahovima i suočavanju s njima. I najvažnije, jedna velika pouka za sve što život nosi.
Ako se i vi želite prisjetiti djetinjstva uz ove likove, svakako pogledajte ovaj crtić. Možda vas baš Zec ili Eeyore podsjete na one kolege s posla ili prijatelje iz škole koje uvijek izbjegavate jer ne znate koji je njihov problem. Možda upravo u ovom crtiću pronađete riješenje ili ideju kako pristupiti nekome toliko različitom od vas. I tko zna - možda je baš taj netko upravo vaš budući prijatelj. Sretno! :)

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Ne, samo sat vremena.
  • Mogu li ga gledati klinci? Svakako preporučam da ga pogledaju.
  • Muzika? Ima je, ali nije nametljiva. Likovi puno i često pjevaju.
  • Ima li zločestih likova? Nema. Samo jedan kojeg su oni umislili.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Ne mogu izdvojiti samo jedan.
Pozdravljam vas do sutra kad piše Franka, a gledamo "Mulan"!

No comments:

Post a Comment