Saturday 16 May 2015

Onaj s najboljim prijateljima 2 (a zapravo 1)

Bok svima!

Danas opet gledamo dobro poznatog medvjedića Pooha. Sigurna sam da ste se već upoznali s njim, ali u slučaju da ste ga zaboravili, evo slike…



Našli smo se u Stojutarskoj šumi s medvjedićem Winniejem Poohom i  njegovim prijateljima. Prekrasno je gledati ovaj crtić jer ne govori o borbi dobra i zla, već o svakodnevnim stvarima koje su zapravo dječje verzije naših problemčića. Ipak, ono što ovaj crtić opisuje najbolje jest vrijednost prijateljstva.

Prijateljstvo se ne dokazuje u velikim bitkama, već u malim stvarima. Prijateljstvo je kad pozoveš prijatelja na ručak, iako znaš da nakon toga vjerojatno neće biti ručka za tebe. Prijateljstvo je kad podijeliš s prijateljem svoju sreću i stvari koje voliš. Prijateljstvo je upornost, hrabrost, optimizam. Prijateljstvo su razlike koje prihvaćamo i sličnosti koje uočavamo. Jer prijateljstvo se tako i dokazuje. Budi tko jesi i prijatelji će te upravo takvog/takvu voljeti. Bilo da si lakoumni medvjedić, plašljiv praščić, skakutav tigar ili mudar sovac, prijatelji će biti tu za tebe. A na kraju dana, zajedno ćete uživati uz staklenku meda i veliku porciju smijeha.


Smatram da su najljepši dio prijateljstva naše različitosti koje nas još više mogu zbližiti. Svatko od nas ima potpuno drugačiju osobnost, posebne talente. I zato su nam potrebni prijatelji – moramo dopustiti našim talentima da izađu iz naše duše i otvore se svijetu, prijateljima. Prijatelji su tu za nas, mi smo tu za njih i pozvani smo da jedni drugima uljepšavamo dane. 


Možda ti talenti mogu biti pomalo čudni, nama iritantni. Ali s time se moramo pomiriti. Mislite da moji prijatelji uvijek vole slušati kad im pričam o Harryju Potteru? Ili da ja volim kad mi oni pričaju o nekim fensi šmensi vampirima? To ćemo morati malo podnijeti. Jer to je ono što naše prijatelje čini našim prijateljima, a nas nama. I ne želimo da to bude drugačije!

Ipak, ono što najviše volim u crtiću jest poziv da budemo ono što jesmo i da se ne mijenjamo zbog drugih. Prekrasni smo baš ovakvi kakvi smo sada. Pogledajte se u ogledalo. Ne, nemojte biti nezadovoljni zbog vašeg struka, vašeg nosa ili vaše kose. Samo se nasmijte svojem odrazu i budite zadovoljni sami sa sobom. A zatim krenite u potragu za svojim prijateljima, onim starim i nekim novim!


Pravi prijatelji će vas gledati očima srca, očima dječjeg srca. Ono ne sudi vaš izgled, već traži ono najljepše u vašoj duši. Budite i vi takvi, tražite ono najljepše u drugima. Dajte im jedan veliki zagrljaj, jednu staklenku meda, jednu toplu riječ. Dajte im dio sebe, jer ste uistinu prekrasni.


Uostalom, najbolja stvar s tigrovima jest da si ti jedini.




VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI
  • Traje li dugo? Sat i 15 minuta...
  • Mogu li ga gledati klinci? Naravno!
  • Muzika? Slatka, prekrasna, zabavna, pjevna, zarazna.
  • Ima li zločestih likova? Ne.
  • Ima li sretan kraj? Zar se ne možemo vratiti na prvu stranicu i krenuti ispočetka? 
  • Najbolji dio? Kad Pooha posjeti Tigar :)
Sljedeći crtić je "Zvonar crkve Notre Dame"! Do čitanja!

Franka

No comments:

Post a Comment