Monday 27 April 2015

Onaj s predugom kosom

Bok svima!

Danas smo gledali crtić "Vrlo zapetljana priča" ili "Tangled" na engleskom. Ako vam na prvi pogled ime ne znači ništa, možda je dovoljno spomenuti Zlatokosu. Ako još ne znate o kome se radi, evo slike.




"Vrlo zapetljanu priču" Disney nam je prvi puta predstavio 2010. godine i odmah doživio uspjeh kod mlađe publike, ali gotovo jednako i kod starije. Kad kažem starije mislim i na sebe. Taj sam crtić prva dva puta gledala u kinu. Prvi puta kad sam vodila najmlađu sestru (tada je imala 10 godina) i njezine prijateljice, a drugi puta sa svojom najboljom prijateljicom mojih godina. :)

Iako se priča temelji na priči o Zlatokosi, Disneyjevi animatori i autori priče imali su veliku slobodu u odabiru smjera u kojem će razviti priču. Možda smo zbog toga dobili priču koja je zanimljiva na više od jednog načina. Radnja je, u jednoj riječi, posebna.
Zlatokosa je djevojka koja je 18 godina provela zatočena u visokoj kuli. Ona ima, naime, čarobnu kosu koja ima iscjeliteljske moći i od velike je koristi ženi koja ju je uvjerila da joj je majka. Ono što Zlatokosa ne zna jest da je ona zapravo princeza koju je njezina "majka" ukrala iz dvorca. Za glavnu pustolovinu pobrinula se sama Zlatokosa kad je, usprkos zabrani, izašla iz kule i upoznala šarmantnog lopova Flynna.

No ono što me u ovom crtiću oduševilo više od same radnje koja je potpuno zaokupljujuća, dinamična i jednostavna za praćenje, jest animacija. Iako sam do 2010. već odgledala dovoljno modernih crtića animiranih u 3D tehnologiji i prepunih različitih efekata, ni jedan od tih crtića nije imao scenu s doslovce tisuće lampiona iznad jezera. To je scena koja ima sve - prekrasnu animaciju, tisuće lampiona, predivnu glazbu i vrhunac ljubavne priče. Ako je još niste vidjeli, vrijeme je.


Iskreno, mogla bih vam natipkati hrpu razloga zbog kojih biste trebali pogledati ovaj crtić, ali neću. Dat ću vam jedan jer još nisam naišla na crtić koji bi mi dao toliko dobar razlog. Jednom sam prilikom rekla da je ovo crtić zbog kojeg vjerujem u ljubav. Istina, romantičan je i prepun simpatičnih i slatkih scena od kojih bole zubi. Ali od malih nogu uče nas da postoje različite ljubavi. Osim one romantične, znamo za prijateljsku, roditeljsku i bratsku ljubav... I svaku ćete vidjeti na djelu u ovom crtiću.
Pogledajte ga u svakom slučaju i podsjetite se da imate san koji želite slijediti, da imate ljude za koje ste spremni učiniti bilo što i da imate barem jedan razlog pobijediti strah i pobjeći iz kule u koju ste zatočeni!
Do sutra! :)

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne predugo.
  • Mogu li ga gledati klinci? Budući da sam ga već puno puta gledala u društvu klinaca, provjereno je da ga mogu gledati i da će im se svidjeti.
  • Muzika? Ima je, užasno je zarazna i prekrasna.
  • Ima li zločestih likova? Ima.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Scena s lampionima od malo prije i Zlatokosin prosječan dan u kuli.
Sutra gledamo "Aladina"!

Paula

No comments:

Post a Comment