Friday 15 May 2015

Onaj s ljamom koja je zapravo car

Bok svima!

Danas gledamo crtić "Careva nova ćud" ili "The Emperor's New Groove". Budući da možda niste upoznati s ovim remek-djelom Disneyjevih animatora, evo slike.




"Careva nova ćud" crtić je koji je nastao iz drugog pokušaja. Do 1998. razvijao ga je tim Disneyjevih animatora pod drugim imenom i s ponešto drukčijom radnjom, no tada se iz financijskih razloga produkcija jednostavno prekinula i crtić je stavljen na led. Ubrzo su se ipak našli drugi animatori koji su se spremno prihvatili projekta pred njima i crtić se već 2000. našao u kinima na radost mnogih ljubitelja Disneyjevih klasika.

Iako nosi naziv jedne od najpoznatijih bajki (bar u hrvatskom prijevodu, ali ni engleski nije daleko), crtić se tek djelomično bazira na radnji te bajke. Car u crtiću je Kuzco, bahati osamnaestogodišnji car Inka koji ne vidi dalje od vlastitog nosa i čijim se prohtjevima uvijek ugađa.
Njegova priča počinje kada je otpustio ludu savjetnicu Yzmu, a ona mu se odlučila osvetiti i ubiti ga. No njezin se pokušaj ubojstva pretovrio u jednu presmiješnu anegdotu jer je cara uspjela samo pretvoriti u ljamu. Car Kuzco, našavši se u divljini u kojoj ne zna preživjeti, odluči moliti seljaka Pachu da ga vrati u palaču. Sve to ne bi bilo čudno da dan ranije Kuzco nije Pachu obavijestio da će mu uništiti selo kako bi za sebe izgradio toplice.
Putujući s Pachom, dok su im stalno za petama podla Yzma i njezin pomoćnik Kronk, Kuzco se počinje mijenjati u cara kakvog njegov narod zaslužuje.

Crtić je, meni osobno, jedan od najsmiješnijih Disneyjevih ostvarenja općenito. Dijalozi i sinkronizacija su apsolutno najbolji jer za razliku od ostalih crtića u kojima je eventualno jedan lik poseban u načinu govora, izražavanja i gegovima, ovaj ih crtić ima čak tri. Kad smo već kod sinkronizacije, želim vas samo podsjetiti da ne gledam crtiće sinkronizirane na hrvatski. Prije nego me optužite za nedomoljublje, dajte mi da objasnim. Općenito nisam fan sinkronizacije jer me podsjeća na djetinjstvo i serije na ORF-u ili na mađarskoj televiziji na kojima bi jedan glas ili eventualno dva sinkronizirali sve likove. Mislim da nema ništa loše u titlovima i da se tako čak može i naučiti strani jezik. Jasno mi je da su crtići ipak primarno namijenjeni djeci i da ih se sinkronizira zbog njih, no kad imam priliku, uvijek ću ga radije pogledati s originalnom sinkronizacijom. Više me veseli kad su i fore originalne, a ne kad neke fraze ili igre riječima budu prevedene da bi ih domaća publika razumjela. Oprostite na digresiji, vraćam se na temu. :)
Crtić će vam se svidjeti i ako volite dinamične crtiće s dobrom glazbom koje nema previše, nego taman.

Iako je crtić zabavno gledati zbog same animacije i crtića samog po sebi, mislim da je dobro spomenuti i poruku koju nosi. Kuzco se, kako sam već spomenula, na kraju promijenio, no ne silom, već zbog Pachinog primjera. Pacha mu je pokazao koliko zadovoljstva i radosti donosi pomaganje drugima. Pokazao mu je da kad ne živiš samo za sebe svoju radost možeš podijeliti, a da se ona time ne umanjuje, već se naprotiv, množi. Pacha nam je podsjetnik da druge nikada ne možemo mijenjati. Mijenjati možemo samo sebe, ali na druge itekako možemo utjecati primjerom.
S tom porukom završit ću današnji post. Otvorite oči i pronađite među najbližima dobre primjere koji će vas potaknuti na promjenu nabolje ili sami budite primjer u ovom svijetu u kojem svatko ima listu stvari koje bi promijenili na drugima, dok je ona najvažnija, sa stvarima koje bi mijenjali na sebi - prazna. :)

Do sutra!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne, malo preko sat vremena.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu i toplo ga preporučam baš za njih.
  • Muzika? Nema je puno, ali je dobra i dobro paše uz crtić.
  • Ima li zločestih likova? Recimo, iako ih ne bih nazvala zločestima koliko smiješnima. 
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Car Kuzco u ljaminu tijelu je komedija sama za sebe, a to je dobar dio crtića.
Sutra gledamo crtić "Mnoge pustolovine Winnieja Pooha".

Paula

No comments:

Post a Comment