Monday 20 April 2015

Onaj s autima

Bok svima!

Današnji crtić donosi nam zanimljivu promjenu na području glavnih likova. Nema životinja i nema ljudi, već gledamo aute. Da, današnja poslastica je crtić "Auti", ili na engleskom, "Cars".




"Auti" su se u kinima prvi puta pojavili 2006. godine. Osjećate li se pomalo staro? Mene je informacija o godini izlaska ovog crtića stvarno zaprepastila jer je to bilo prije devet godina, a osjećam se kao da sam ga prije najviše dvije godine gledala prvi puta!!! Disney se inače može pohvaliti dugovječnim franšizama pa ne čudi što su "Auti" još uvijek glavni likovi na dječjim majicama, ruksacima, bilježnicama, posteljinama i ostalim svakodnevnim predmetima. Možda je baš zato nevjerojatna činjenica da sve te autiće gledamo i susrećemo već devet godina.

Ovaj nam crtić donosi priču o personificiranim autima. Glavni lik, Munjeviti Jurić, je sportski auto koji se uspinje na brdo slavnih svojim fantastičnim nastupima u automobilskim utrkama. Kada se igrom slučaja nađe u Kurbli Bistroj, gotovo napuštenom mjestu uz nekadašnju vrlo prometnu cestu 66, za Jurića se mnoge stvari mijenjaju. Budući da je prilikom dolaska napravio veliku štetu, stanovnici mjesta ga prisilno zadržavaju u Kurbli Bistroj dok ne popravi napravljenu štetu. Jurićev bahati karakter ne pomaže mu u bržem odlasku iz mjesta na natjecanje. Srećom, auti koje upoznaje u Kubli Bistroj pomažu ga vratiti na mjesto i podsjećaju ga na važne stvari u životu, a i Jurićev neočekivani dolazak kao da je gradić razbudio i osvježio.


Iako su za Jurića u početku svi u ovom gradu nedostojni njegove pažnje i vremena, s vremenom ih je ipak imao priliku upoznati malo bolje i shvatiti da svatko od njih ima nešto posebno, da od svakoga nešto može naučiti i da mu svatko od njih na neki način može pomoći.
Posebno je zanimljiv način na koji su likovi okarakterizirani. U jednom su intervjuu animatori u Disneyjevoj radionici rekli da su karakterizaciju automobila radili prema tipovima ljudi koji bi određene automobile vozili. Tako imamo Jurića, pomalo bahatog nabrijanog sportskog automobila koji malo mari za druge, a najvažnije mu je da ga svi prepoznaju i dive mu se. Osim Jurića, i u liku starog Šlepa prepoznat ćemo ljudske osobine - iako mu je vanjština grupa i neprivlačna, u njemu se krije ogromno i toplo srce koje ni u kome ne može vidjeti zlo i koji je uvijek spreman pomoći.
Ostale likove otkrijte kad budete gledali crtić, što svakako preporučam! Spomenut ću još i lik Fillmorea, VW kombi (poznat i kao hippie kombi), koji proizvodi domaće gorivo od kojeg je, pa, malo previše flegma i opušten. ;) Ovo su sitnice koje čine Disneyjeve crtiće posebnima. Djeci ta informacija neće značiti ništa jer ju ne razumiju, za njih su tu gegovi i smiješne scene. No odrasli će se prepoznati u likovima i nasmijati se onima poput Fillmorea i njegovom "domaćem" gorivu.

Ako još niste, svakako pogledajte ovaj crtić. Podsjetit će vas da su neke stvari prolazne, a neke trajne i da se uvijek treba brinuti za očuvanje onih trajnih. Slava i bogatstvo koje je Jurić stekao svojim nastupima na utrkama, brzo su se rasplinuli kad Jurića nije bilo nekoliko dana. No prijateljstva koja je stekao i izgradio u Kurbli Bistroj pokazala su se otpornima na vrijeme i udaljenost. Disney nas ponovo podsjeća da prijatelji jedni druge gledaju drugačije - iako vide nedostatke jedni na drugima, razumiju ih i vole osobu usprkos njima. Od svakog prijatelja možemo nešto naučiti, pokupiti bar jednu njihovu dobru osobinu. Volim razmišljati o prijateljima kao o ljudima koji kod sebe drže dijelove slagalice koji meni nedostaju. Kad svaki doda svoj dio, slagalica se polako slaže i svaka osoba postaje potpunija, jasnija i pristupačnija svijetu i ljudima oko sebe. Ne zaboravite, isto tako, da i vi držite kod sebe dijelove slagalica vaših prijatelja. Pozdravljam vas do sutra, a za to vrijeme razmišljajte koji vam dijelovi slagalice fale i kod kojih ih prijatelja možete pronaći! ;)

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Skoro dva sata.
  • Mogu li ga gledati klinci? Dokazano - mogu i svidjet će im se!
  • Muzika? Odlična, američka mjuza koja predobro paše uz cijeli film.
  • Ima li zločestih likova? Nema!
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Jurićev i Šlepov susret s traktorima i Francekom! :)
Sutra gledamo "Alisu u zemlji čudesa"

Paula


No comments:

Post a Comment