Friday 17 April 2015

Onaj s dobrim lopovom

Bok svima!

Danas gledamo crtić "Robin Hood" napravljen po slavnoj legendi o hrabrom lopovu koji je krao od bogatih i dijelio siromašnima.




Crtić "Robin Hood" u kinima se pojavio 1973. godine kao jedan od manje zapaženih Disneyjevih crtića. U Disneyjevim krugovima nazvali su ga "patchwork" filmom jer je sastavljen od dijaloga, songova i scena koje su izbačene iz drugih crtića. Neke su scene "reciklirane", poput ove scene plesa koja podsjeća na ples Balooa iz "Knjige o džungli" i ples iz crtića "Snjeguljica".


Budući da svi znate priču o Robinu Hoodu, neću je prepričavati ni spominjati. Lopov iz šervudske šume je jedan od omiljenih filmskih likova, stoga ne čudi što se i Disney odlučio okušati u stvaranju priče o njemu. Glavni likovi nisu ljudi, nego personificirane životnje. Robin je lisica, a Little John je medvjed.
Iako crtić nije bio uspješan onoliko koliko je Disney želio da bude, mnogi ga smatraju podcjenjenim jer su iz njega mnogo toga naučili kad su ga gledali kao klinci. Iako nema opravdanja za krađu, Robin je postao slavan jer je imao osjećaj za one u potrebi, za one kojima je pomoć potrebna iako se sami ne mogu boriti. Od Robina je lako naučiti kako se gleda dalje od svog nosa i kako se bogatima može poljuljati tlo pod nogama.
Osim dinamične i zanimljive priče i simpatičnih likova, crtić obiluje glazbom. Osim glazbenog broja spomenutog ranije, možda se sjećate i ovog:


Iako nije jako poznat, ovaj je crtić ipak klasik, baš kao i priča o Robinu Hoodu i to je dovoljan razlog da ga pogledate, ako još niste! Do sutra!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne, malo više od sat vremena.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu.
  • Muzika? Dobra i zarazna!
  • Ima li zločestih likova? Ima, ali nisu strašni.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Svi glazbeni brojevi! :)
Sutra gledamo "Pocahontas"!

Paula

2 comments:

  1. vjerojatno moj najdraži :) keep it up, gals! e da, ovaj dio - Ima li sretan kraj? - to pitam za svaki film :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelda je dobar crtić? Sjećam se da sam ga gledala prije nekih valjda 10 godina i sad opet i baš je super! :)
      Malo mi je ovaj tjedan gužva pa su šturi postovi :(
      I za sretan kraj, to i ja uvijek moram znati :D

      Delete