Wednesday 15 April 2015

Onaj sa super-pesekom

Bok svima!

Današnja Disney poslastica zove se "Bolt". Iako se radi o jednom od najpoznatijih novijih Disneyjevih crtića, znam da u Hrvatskoj nije bio baš jako popularan. Evo vam slike da si osvježite sjećanje.





"Bolt" je jedan od najuspješnijih Disneyjevih crtića novog stoljeća. Ako se sjećate, spominjala sam nedavno Disney renesansu koja je započela s "Malom sirenom" i svijetu predstavila najpoznatije i najpopularnije Disney klasike s kraja prošlog stoljeća. S krajem te takozvane renesanse dobili smo crtić "Tarzan" i svojevrsno zatišje u Disney radionici. I dalje su se radili crtići, samo ne jednakom brzinom i s daleko manjom popularnošću. To je razdoblje onih Disney crtića koje ste gledali i znate za njih samo ako ste pravi Disney fan (poput Franke i mene). :)
No s "Boltom" je za Disney započela nova renesansa. Kako je samo nekoliko mjeseci prije "Bolta" izašao "WALL E", ta se dva crtića uzimaju kao početak nove renesanse u radionici Disneyjevih crtića. Nova renesansa nam je donijela crtiće poput "Vrlo zapetljane priče" i "Snježnog kraljevstva" za koje ste, sigurna sam, čuli. Osim toga, 2009. godine Disney je imao čak dva crtića nominirana za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg animiranog filma - "Bolta" i "WALL Eja". Pobjedu je odnio "WALL E" i od tada počinje Disneyjevo razdoblje uzleta jer je svake godine jedan od nominiranih crtića Disneyjev (uz njih najbolju konstantu ima i studio Dreamworks za koji ste vjerojatno čuli zbog Shreka i sličnih crtića).

Ako vam je smiješno što se jednoj ovako trivijalnoj temi poput crtića ili zapravo samo jednom studiju koji proizvodi crtiće dodijeljuju tako važne riječi preuzete iz povijesnih razdoblja, nemojte se čuditi. Puno sam već puta ponovila da su crtići, pogotovo ovi dugometražni ili cjelovečernji, prestali biti rezervirani samo za djecu. Osim predivnih i neshvatljivo realističnih animacija (sjećate se sitnih pahuljica u Elsinoj pletenici ili Zlatokosine kose?), radionice crtića natječu se i u glazbi, pričama i franšizama koje se rađaju iz uspješnih crtića. Napokon, kad najpopularnija beba današnjice koju roditelji gotovo isključivo oblače samo u crno i koja se zove Sjever Zapad (???) ne može provesti ni pet minuta bez svog kovčežića s Annom i Elsom, iako nije crn, nego je, dapače, šaren, onda znate da je crtić prerastao u uspješnu franšizu (ako ne znate o kojoj bebi govorim, kliknite ovdje). Iza tako uspješnog prvog filma, naravno, uslijedit će i nastavak. Za "Snježno kraljevstvo" konkretno, Disney ga je najavio za 2017. ili 2018. godinu. Naravno, na takvim se crtićima zarađuju i velike svote novca, no to je druga priča o kojoj već planiram jedan poseban poduži post. Za naš je blog važno da su crtići postali pravi hit i među odraslom populacijom, a za to je najzaslužnije razdoblje Disneyjeve nove renesanse.

"Bolt" je savršena priča o otkrivanju svojih talenata, pronalaženju hrabrosti i prekrasnom prijateljstvu. Bolt je psić koji je odmalena odgajan kao pas koji ima super moći. Kad jednog dana otkrije da je zapravo sasvim običan pas s običnim pasjim moćima, Bolt se osjeti odbačenim i prevarenim. No u najvažnijim trenucima kada se njegova prijateljica Penny bori za život, Bolt se ipak pretvara u super junaka i nalazi hrabrosti spasiti ju.
Iz toga je vidljiva lekcija koju nam Disney pokušava objasniti - super junaka ne čine nužno samo super moći. Jer ako netko ima moći, a nema hrabrosti iskoristiti ih, malo bi mu vrijedile. Strah nije nešto čega bi se bilo tko trebao sramiti jer je najprirodniji i nitko ne može reći da se ne boji. Ali ako propustimo učiniti nešto dobro zbog straha, to je već druga stvar. Dobro znamo da hrabrost nije potrebna samo za suočavanje s opasnim situacijama ili spašavanje života. Potrebna nam je svaki dan, za svaki novi izazov koji život pred nas stavlja. Za izlazak na težak ispit, za priznavanje poraza, za izricanje riječi "oprosti", za suočavanje s ljudima koji nam "ne leže"...
Pozdravljam vas, stoga, citatom Nelsona Mandele koji svakako zaslužuje mjesto među dobrim savjetima za život: "Naučio sam da hrabrost nije odsutnost straha, već pobjeda nad njim. Hrabar čovjek nije onaj koji ne osjeća strah, već onaj koji taj strah pobjeđuje."

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne previše. Sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Dapače, vrlo je dinamičan i prepun dobrih gegova.
  • Muzika? Prosječna. Za Disneyjev film čak i dosta oskudna.
  • Ima li zločestih likova? Nešto sitno. :)
  • Ima li sretan kraj? Ima. 
  • Najbolji dio? Meni osobno - početak i kraj.
Sutra gledamo "Robina Hooda". :)

Paula

No comments:

Post a Comment