Sunday 12 April 2015

Onaj s ribicama u Australiji

Bok svima!

Danas je na redu crtić o dvije poznate ribe klaun i o jednoj zaboravljivoj, ali nezaboravnoj plavoj ribici. Čim sam spomenula ribe, vjerojatno ste zaključili da se radi o „Potrazi za Nemom“, simpatičnom crtiću iz 2003.



  Ovaj je crtić za mene uistinu poseban, jer je to prvi crtić kojeg se sjećam otkako znam za sebe. Nadam se da ćete ga i vi pogledati. Ali najbolje je ovaj crtić gledati očima djeteta. Jer samo jeca mogu ovaj crtić doživjeti na pravi način. Za njih je svaka scena uzbudljiva, svaka šala smiješna…

Ovaj crtić je baš za djecu. Crtić proučava odnos roditelja i djeteta na zanimljiv način.

  Nemo je znatiželjan, radostan i bezbrižan, baš kao i svako dijete. Ali njegov otac Marlin baš i nije. Odmah na početku vidi se ta razlika. Marlin se ponaša previše zaštitnički, a Nemo ne želi da mu Marlin postavlja granice. Smatram da se mnogo djece može vidjeti u Nemu. I mnogo se roditelja može vidjeti u Marlinu. Ono što te likove čini toliko zabavnima i dragima jest to da nisu savršeni. Oni imaju svoje vrline, ali i svoje mane. Oni su ribe, a ipak – ljudi!

  Marlin je pretrpio težak gubitak. Izgubio je svoju ženu i svojih 399 djece. I zbog tog teškog gubitka, Marlin je morao paziti na Nema najbolje što je mogao. Vjerujem da se mnogi roditelji mogu u tome prepoznati. I oni se ponekad ponašaju previše zaštitnički, iako to možda nije zbog tragedije u njihovoj prošlosti. I baš kao Marlin, roditeli mogu kroz crtić naučiti važnu lekciju – moraju se malo opustiti, dati djeci da sami nauče neke stvari, dati im priliku za nova iskustva i nove uspomene. Treba djeci pružiti dovoljno slobode, a opet im postaviti nekakve normalne i zdrave granice. To nije lako. Naći zlatnu sredinu nije nimalo lako. Ali vrijedi se truditi.

  Nemo je dijete koje još ne razumije granice i brigu roditelja. I Nemo često ne može shvatiti Marlina. Nemo smatra da mu Marlin postavlja nepotrebne granice (i to je dijelom istina) i želi oblikovati sam sebe, na svoj način. Mnoga se djeca mogu prepoznati u Nemu.

  Ali ono što ovaj crtić čini uistinu poučnim i dubokim su lekcije koje Nemo i Marlin nauče jedan od drugog. Kao što sam rekla, naći zlatnu sredinu je teško. Ponekad se za to mora proći cijeli ocean ili zaustaviti filter u akvariju.

  Prekrasna je i njihova ljubav. Bez obzira koliko se svađali, bez obzira na to da se često ne razumiju, oni se uistinu vole. Marlin je tu ljubav pokazao odmah na početku, krenuvši u „potragu za Nemom“. Nemu je trebalo malo duže da shvati tu ljubav, ali kada ju je napokon shvatio, odmah je učinio što može da ju uzvrati.

  Mislim da je ovaj crtić savršen za bilo koga. Danas smo ga gledale mama i ja, a baki je to najdraži crtić. U crtiću ima dragih likova, prekrasnih pozadina, uzbudljivih scena. Ne možeš ne voljeti taj crtić i likove u njemu jer su toliko stvarni. Njihovi osjećaji su jasni i nama poznati. Zato vam preporučam taj crtić, povratak u djetinjstvo.



VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Sat i 45 minuta.
  • Mogu li ga gledati klinci? Naravno :)
  • Glazba? Fora :)
  • Ima li zločestih likova? Ne...
  • Ima li sretan kraj? Da :')
  • Najbolji dio? Samo jedan???!!!
Sutra gledamo "Život buba". Do čitanja!

Franka 

No comments:

Post a Comment