Tuesday 17 March 2015

Onaj sa super-herojima

S rukom crtanih crtića, danas smo se prebacili na računalno animirani crtić. Radi se o crtiću "Izbavitelji" ili na engleskom "The Incredibles" iz 2004. godine. Iako je jedan od novijih crtića, znam da možda niste sigurni o kojem se točno radi, stoga evo slike da se prisjetite:





Spomenula sam već da je ovo crtić koji je računalno animiran. Znači da su likovi u potpunosti napravljeni pomoću računala i nisu crtani rukom. Iako je ovo Disneyjev crtić, on je zapravo (kao i mnogi noviji Disneyjevi crtići) nastao u Pixarovom studiju. Za Pixar ste čuli, njihovi crtići uvijek počinju s onom lampicom koja skače po slovu "i".

Ovaj je crtić jedan od 3 Disneyjeva koji su u Americi dobili oznaku "PG" što znači da se preporuča roditeljski nadzor pri gledanju zbog određenih scena nasilja. Sad kad sam to napisala, odmah ću spomenuti da to ne znači da je crtić nasilan. Jednostavno je možda malo realističniji u scenama borbe koje se u crtićima obično prikazuju na neki komičan način. 
No riječ je o super-herojima! Naravno da spašavanje svijeta i čovječanstva nije lak posao i podrazumijeva borbu s nekim prilično opakim tipovima. 
Obitelj Parr naizgled je normalna obitelj iz predgrađa koja živi tihim životom. Tata radi neki uredski posao, mama brine o kućanstvu, a stereotipna djeca (tinejdžerica zaljubljena u najzgodnijeg frajera u školi, njezin mlađi brat koji je glavni i odgovorni urednik za sve nevolje u školi i beba) nekako nisu ništa posebno. Bar ne još. Odmah u početku saznajemo da je super-herojima zabranjeno djelovanje pa moraju, kao i ostali "smrtnici" živjeti običnim životima.
Radnja se počinje razvijati kada gospodin Parr (inače super-heroj zavidne snage) dobije ponudu koja se ne odbija. Iako se u početku čini da je prihvaćanje te ponude najbolja odluka koju je ikada donio, stvari se ubrzo počinju mijenjati. Kako se priča razvija, saznajemo da je obitelj Parr zapravo obitelj super-heroja s vrlo neobičnim moćima - uz super-snažnog tatu Boba, mama Helen zapravo ima sposobnost rastezanja tijela poput elastike, kći Violet može postati nevidljiva i ima telekinetičke moći, nevolja Dash ima moć super-brzine, a beba Jack-Jack može u tren oka promijeniti oblik.

Cijela je priča zapravo vrlo kompleksna i iako se uglavnom vrti oko glavnog lika, gospodina Izbavitelja, i ostali se likovi postupno razvijaju i njihove su priče jednako važne. Životne priče svih likova vjerojatno će biti puno jasnije starijim gledateljima jer se uglavnom temelje na povijesti likova i kako se ona odražava u njihovim sadašnjim reakcijama i odlukama. 

Ovaj mi je crtić zapravo zadao pravi mali izazov. Iako je crtić i namijenjen je djeci, likovi su zapravo odrasle osobe s vrlo različitim osobnostima i bilo mi je teško povezati to s djecom i njihovim pogledima na svijet. Ali zaboravila sam na glavnog negativca. Buddy Pine imao je neobično djetinjstvo. Odrastao je u vrijeme kad su super-heroji žarili i palili svjetskom pozornicom spašavajući je gotovo svakodnevno od propasti. Buddy  im se divio, obožavao ih i htio biti poput njih, ali nije imao super moći. Što god učinio, kome se god obratio, odgovor je uvijek bio isti - ne možeš i nikada nećeš moći!
15 godina kasnije, gospodina Izbavitelja uspio je nadmudriti zlikovac Syndrome, zapravo onaj isti Buddy kojem su super-heroji uvijek govorili da je izgubljen slučaj. Syndrome se sprema osvojiti svijet iako nema super moći. Sve što ima je vrlo napredna tehnologija na kojoj je godinama radio i usavršavao ju.
Buddy Pine bio mi je odgovor na pitanje gdje su djeca u ovom crtiću. U njemu. U njegovoj sebičnosti i želji da vlada svijetom ne odražava se ništa drugo nego neprihvaćanje i nerazumijevanje iz djetinjstva. Možda bi bilo drukčije da mu je netko barem dao priliku da proba. Možda bi tada i sam shvatio da ne može i da se može ostvariti i u drugim područjima. U njegovoj genijalnosti u izradi modernih tehnoloških čuda odražava se beskrajna posvećenost i predanost jednom cilju, ustrajnost i prkos. Govorili su mu da ne može, a on im je dokazao da može. Da je pristup super-heroja prema njemu u djetinjstvu bio drukčiji, možda bi on sada razvijao tehnologiju za njih kako bi zajedno spašavali svijet. Baš mi je zato malo teško prihvatiti Syndromea kao negativca. Ne opravdava ga, ali društvo ga je učinilo takvim.
Djeca su kao spužve. Upijaju sve informacije, svaki ton glasa, svaku malu gestu ljubaznosti ili otresitosti. Ali mislim da se te spužve ne ocijede s vremenom, već se informacije koje su se upile razmnožavaju, rastu i gomilaju se. Kako djeca rastu, tako se sjećaju svih onih sitnica koje je ta spužva upila. Kojih sitnica ima više, one na kraju prevladaju... Zato je važno djecu njegovati i oblikovati ih u okolini koja je zdrava za njihovu budućnost. Zalijevati njihove spužve sitnicama koje su pozitivne, koje ih uče biti dobri ljudi i koje ih uče nalaziti životnu radost upravo u tim sitnicama. Čak i ako nisu dobri u onome što vole. Svaku znatiželju treba poticati, svaki trud nagraditi. Svi ne mogu biti najbolji, ali to ne znači da svaki trud nije jednako vrijedan. Neodobravanje i neprihvaćanje rađaju vrlo ružnim plodovima - kompleksima. Kompleksi su otrovni i rađaju još gorim plodovima - uništavaju osobu koja ih ima ili tjeraju osobu koja ih ima da uništava svoju okolinu.

Prije nego završim, spomenut ću još i obitelj Parr koja je bila oličenje normalne obitelji kad nisu koristili svoje super moći. Bili su normalni, ali vrlo nesretni i nezadovoljni. Tek kad su, usprkos zabrani, počeli koristiti svoje moći kako bi pomagali drugima, pretvorili su se u ispunjenu, zadovoljnu i sretnu obitelj. 
Isto je i s nama. Mislim da je čovjek ispunjen tek kada druge ljude može učiniti sretnima. Iščupajte se, stoga, iz okoline u kojoj niste sretni. Bilo da je to posao koji ne volite (iako znam da je u Hrvatskoj sreća uopće imati posao, ali u tom slučaju potražite neki hobi koji volite) ili okolina u kojoj ne smijete ili ne možete koristiti svoje talente, ili ih, još gore, morate skrivati. Ne dajte se struji. Plivati protiv struje je teže, ali je nagrada vrlo često puno veća. Ako imaš makar jedan talent kojim možeš učiniti drugoga sretnim ili mu na bilo koji način pomoći, iskoristi ga. Sjeti se, zakopani talenti bit će ti oduzeti, a oni iskorišteni vraćeni stostruko! 

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Prilično. Gotovo dva sata.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu, iako mislim da će biti zanimljiviji malo starijim klincima.
  • Muzika? Iako likovi ne pjevaju, muzika je prilično dobra! Da zažmiriš i samo slušaš, mislio bi da se radi o filmu o Jamesu Bondu. :)
  • Ima li zločestih likova? Jedan, ali vrijedan!
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Kad cijela obitelj napokon prihvati svoje moći i demonstrira ih na najbolji mogući način.

Sutra gledamo "Bambija", a o njemu piše Franka! Do čitanja!

Paula


No comments:

Post a Comment