Thursday 26 March 2015

Onaj s bogovima i junakom

Bok svima!

Današnji crtić je "Hercules" (u engleskoj verziji) ili "Herkul" u hrvatskoj verziji, iako bi točnije bilo Heraklo jer je Herkul bio lik u rimskoj mitologiji. Iako sam gledala ovaj crtić kao klinka, bilo mi je drago podsjetiti ga se, ali znam da nije baš jedan od poznatijih crtića pa evo fotke prije nego počnemo.




Disneyjev crtić "Hercules" izašao je u kinima 1997. godine i doživio neznatan uspjeh u usporedbi s ostalim crtićima iz Disneyjeve radionice. Mnogi vjeruju da je razlog tome nedostatak priče s kojom bi se mogli poistovjetiti, budući da se radnja odvija u staroj Grčkoj i na Olimpu.
Iako mislim da iz crtića početnici mogu mnogo naučiti o grčkoj mitologiji, možda je bolje da konzultiraju i ostalu literaturu ako želie naučiti (točne) činjenice o ekipi s Olimpa.
Heraklo je u crtiću sin Zeusa i Here iako je u mitologiji njegova majka zapravo obična smrtna žena, a ne božica s Olimpa. Uz još nekoliko nedostataka u priči, likovi su uglavnom točno prikazani pa tako uz Heru i Zeusa imamo i glavnog negativca, Hada, boga podzemlja.
Glavna priča ovog crtića je zapravo Heraklovo nastojanje da se vrati na planinu Olimp, među bogove. Kako bi mu to uspjelo, mora se dokazati kao pravi junak, ali noge mu neprestano podmeće već spomenuti bog Had i njegova dva pomoćnika.
Priču pričaju muze koje imaju i nekoliko zanimljivih glazbenih brojeva. Evo vam jednog da doživite atmosferu.


Ovo je jedan od onih crtića za koje je gledateljima potrebno malo više godina da bi uživali u forama i šalama koje se pred njih stavljaju. Na primjer, mislim da djeca neće shvatiti šalu kada grad Tebu nazivaju Velikom Maslinom ili kad Heraklo dijeli autograme klešući svoje ime u kamen.
Iako sam ga odgledala u jednom dahu, moram priznati da mi ovaj crtić nekako nije sjeo. Postoji mogućnost da je to zato što sam žensko jer sam čula da dečki u pravilu vole ovaj crtić. Odmah na početku jasno je da je puno mračniji od ostalih Disneyjevih crtića i iako je prepun fora kojima se morate nasmijati, nekako to nije ono na što smo navikli od Disneyja.
U crtiću je predstavljena tisućljetna borba između zla i dobra, ali osim poruke da dobro na kraju pobjeđuje, ovaj crtić nema što ponuditi. Ako baš želite izmusti još što dobro iz njega, onda ga svakako gledajte zbog glazbe kojom obiluje i stvarno je dobra. Ima i ljubavnu priču i simpatičnu zavodnicu Megaru što doprinosi samo još većem kaosu u priči koja je ionako prekompleksna za crtić
Valjda se u moru crtića morao naći i jedan takav. Ako ste u društvu bez klinaca, svakako ga preporučam, provjereno je da ima fore koje će imati bolju "prođu" kod odraslih nego kod djece.
Pozdravljam vas s Olimpa do sutra kad se selimo na sjever! :)

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Naravno, iako je malo mračan i pun šala koje klinci baš i ne razumiju.
  • Muzika? Odlična!
  • Ima li zločestih likova? Ima i prilično su zastrašujući.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Bilo koji glazbeni broj muza.
Sutra gledamo "Frozen" ili "Snježno kraljevstvo", a čitat ćete Franku! :)

Paula


2 comments: