Thursday 7 May 2015

Onaj s gingerima i naglaskom

Bok svima!

Današnji crtić govori o Pauli. Zapravo ne, ali nadam se da ste skužili… Danas je na redu "Merida hrabra". Prva Pixarova Disney princeza!




S današnjom se junakinjom Meridom mogu poistovjetiti mnogi moji vršnjaci. Jer budućnost nije uvijek lako isplanirati, naročito ne u našim godinama. Za nas je svijet ili šarenilo prilika ili maglovita staza. Nemoguće je isplanirati budućnost savršeno. Meridin savjet za nas je da uživamo u našoj slobodi i da budemo bezbrižni. I to je sasvim dobar savjet, ali nepotpun. Drugi dio, koji ga dopunjuje, govori o predanom radu i trudu koji bismo trebali uložiti kako bismo imali dovoljno slobode i vremena za uživanje. Na taj nas dio poziva Meridina majka.

Ona je za Meridu isplanirala put savršenstva, put kojim bi, prema njenu mišljenju, svaka princeza trebala hoditi. Merida nam u toj priči pokazuje da princezu ne čini savršenstvo, već njena stvarna osobnost. Princeza ili princ može biti svaka osoba koja je svojim djelima to zaslužila. A Merida jest. Iako je na početku krenula u pogrešnom smjeru, pretvorivši svoju majku u medvjeda, Merida je pokazala da je spremna biti razumna. Naučila je dublje gledati na svijet, biti nesebična i prihvatiti druge ljude u svoj život, iako se uvelike razlikuju od nje.



I njena je majka naučila da princezu ipak ne čini savršenstvo, već ljubav koju daje i koju prima. Zavoljela je svoju kćer i prihvatila ju onakvom kakva jest.

Ovaj nas crtić poziva da slušamo jedni druge, da zaboravimo na naše iskrivljene slike o drugima i pokušamo ih shvatiti. Na taj način ne upoznajemo samo njih, već i sebe. Upoznajemo naše zaboravljene i mračne dijelove duše i u njih unosimo svjetlost.

Dolazi Majčin dan, stoga obratite pozornost na svoju majku. Sjetite se svih vaših svađa i nesuglasica, ali i vaših lijepih dana, vaše ljubavi i dobrote. Nemojte kupovati skupocjene darove ili ruže koje će nakon nekog vremena uvenuti. Darujte majci svoje vrijeme, razgovarajte s njom, zagrlite ju. Darujte joj svoje riječi, svoju glazbu. Darujte joj djelić sebe i taj će se prekrasan djelić umnožiti i više neće živjeti samo u vama, već i u vašoj majci, vašim bližnjima i vašem svijetu.

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI
  • Traje li dugo? Klasika - sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Da, ali ima malo strašnih i mračnijih scena.
  • Muzika? Nije onak EPIC, al je baš zakon!
  • Ima li zločestih likova? Ma nije on tak zločesti kolko je strašan.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Početak i kraj.


Sutra gledamo "Ljepoticu i zvijer"!

Do čitanja, lads & lasses!

No comments:

Post a Comment