Monday 23 March 2015

Onaj s Merlinom, Arthurom i sovom

Bok svima!

Danas gledamo jedan od manje poznatih, ali ne i manje lijepih crtića: „Mač u kamenu“ (eng. „The Sword in the Stone“). Ako niste sigurni o kojem je crtiću riječ, evo slike:



  1963. Disney nam je predstavio crtanu verziju stare engleske legende o kralju Arthuru i maču u kamenu. Iako mnogima taj crtić nije poznat, to ga ne čini manje vrijednim za Disney. Ovo je prekrasna priča o onome što mnogi ne mogu shvatiti na pravi način – obrazovanje!
  Baš kao i u legendi, mladog Arthura u crtiću poučava čarobnjak Merlin. On i njegova sova Arhimed predstavljaju savršeni par učitelja. Arhimed je onaj učitelj koji ga uči riječima. Uči ga pisati, čitati i poučava ga o svijetu. Arhimed je često veoma mrzovoljan, ali je uvijek spreman pomoći.
  Merlin je učitelj koji Arthura uči kako se snaći u stvarnom životu i primijeniti stečeno znanje. Merlin je također ponekad mrzovoljan, ali većinom zbog vremena u kojem žive. Naime, Merlin može putovati kroz vrijeme pa je tako posjetio budućnost. On tako poučava mladog Arthura stvarima koje u to vrijeme još nisu bile otkrivene. 
  Arthur je učenik. On je veoma znatiželjan, ali ga zbuni kada mu ushićeni Merlin krene pričati o svemu na brzinu. Tako je i Merlin naučio od Arthura, baš kao što bi i svaki dobar učitelj trebao učiti od učenika. Arthur, Merlin i Arhimed često su pronalazili nove avanture i u svakoj su nešto novo naučili. Merlin je sebe i Arthura znao pretvoriti u ribe, vjeverice, ptice… Bilo što potrebno za lekciju!
  Merlin me podsjetio da je obrazovanje veoma bitno, ali je ipak najvažnije primijeniti stečeno znanje kada se suočavamo s problemima. Za najmlađe gledatelje, ovaj bi crtić bio poput jednog školskog sata (iako traje duže!), a za one malo starije podsjetnik na ono znanje koje su stekli u školi, ali i kroz život.
  Smatram da je ovaj crtić veoma koristan za učitelje. Učitelji moraju znati da nije sve u knjigama, već i u svakodnevnim problemima. Učitelji moraju djecu poticati na učenje i zainteresirati ih za gradivo najbolje što znaju. Također moraju prihvatiti i da djeci  neće uvijek sve ići od ruke, ali će im pokušati to olakšati.


Crtić također nosi prekrasne pouke:

Čarolija može biti korisna, ali se njome ne mogu i ne smiju rješavati svi problemi!
    Biti velik ne znači biti moćan. Ponekad su najmoćniji oni najmanji.
Uvijek je dobro biti pristojan.
          Ti sam postavljaš svoje granice. Ako nešto ne pokušaš, nećeš znati možeš li to napraviti.
Nemoj se uvijek oslanjati na sreću!
    Samo zato što nešto ne razumiješ, ne znači da je to pogrešno.
Ljudi su oduvijek učili od prošlosti. Ne možeš učiti povijest naopako.
     Znanje i mudrost su prava moć.
Arthur je bio pravi kralj Engleske, ali to mu ništa ne bi značilo da nije imao znanje i mudrost.


        Crtić je veoma simpatičan, pogotovo zato jer nema jednog glavnog negativca, a i oni koje ima – nisu strašni.
  Zato, ako se želite vratiti u djetinjstvo i još jednom imati onaj osjećaj iz školske klupe, pogledajte ovaj crtić. 


VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne. Sat i 20 minuta.
  • Mogu li ga gledati klinci? Obavezno.
  • Muzika? Simpatična i slatka :)
  • Ima li zločestih likova? Više onak djetinjasto zločestih i nisu uopće strašni.
  • Ima li sretan kraj? Ima :)
  • Najbolji dio? Onaj dio kad Merlin očekuje važnog gosta :)
Sutra opet pišem ja, a gledamo "Pepeljuga" ! Do čitanja!

Franka

No comments:

Post a Comment