Saturday 28 March 2015

Onaj pod morem

Bok svima!

Današnji crtić predstavlja nam još jednu Disneyjevu princezu - Arielu. Pogodili ste, gledali smo crtić "Mala sirena". Vjerujem da Malu sirenu poznajete, ako ne kao Disneyjev crtić, onda kao Andersenovu bajku.




"Mala sirena" u kinima se našla 1989. godine iako je plan za uprizorenje ove bajke postojao još od 1930. Taj je crtić trebao biti dio Disneyjevog prvog paketa crtića koji bi sadržavao ekranizacije klasičnih bajki. No zbog raznih se razloga, uglavnom financijskih, produkcija zaustavila još na samoj razradi priče i nije se vratila u studio sve do 1985., kada je započela produkcija crtića koji je pred nama.
Kao što sam već spomenula, "Mala sirena" zapravo je napravljena prema slavnoj bajci Hansa Christiana Andersena iako je Disney uzeo slobodu dodavanja i personifikacije nekih likova koji u originalnoj priči ne postoje, a kad smo već kod promjena priče, moram spomenuti i kraj koji se bitno razlikuje od onog iz bajke. Naime (i nadam se da vam ovo nije spoiler), originalna bajka nema tipičan sretan kraj. Sirenina nastojanja da se pretvori u čovjeka završavaju tragično i ona se na kraju pretvori u morsku pjenu.
Disney se davno obavezao raditi crtiće sa sretnim krajevima, stoga je i kraj ovog crtića pravi diznijevski happy end, ali pogledajte ga sami! :)
Ariel je kći morskog kralja i živi naizgled savršenim kraljevskim životom. Iako ima sve, njezina najveća želja je biti poput ljudi, imati noge i živjeti na kopnu. Jedne večeri na površini vode ugledala je Erica, princa kojem je još iste noći spasila život i u kojeg se, naravno, odmah zaljubila. Kad ga je donijela na obalu, pjevala mu je i tako se pobrinula da se i Eric zaljubi - u njezin glas.
Arielina želja da se pridruži ljudima u kopnenom životu od tada je postala još veća. Često odlazi na površinu gdje sluša lekcije o ljudima od šašavog galeba koji misli da je svladao tajne ljudi na kopnu.
Sljedeća dva filmića su glazbeni brojevi koji su vjerojatno najpoznatiji dijelovi ovog crtića. Jedan prikazuje Arielinu čežnju da bude poput ljudi, a drugi nagovaranje njezinog prijatelja Sebastiana da se ipak odluči za život pod morem.



Arielina najveća pogreška bila je potpisivanje ugovora s glavnom negativkom, Ursulom, kojim se odrekla svog glasa kako bi dobila noge i natjerala Erica da se zaljubi u nju (sjetite se, on je već zaljubljen u njen glas).
Iako Arielu često nazivaju najnaivnijom Disneyjevom princezom, njezina je sreća bila u prijateljima koji su se držali uz nju i pomogli joj u ostvarenju želje. Iako bi poruka ovog crtića mogla biti i da se ustrajnost u ostvarivanju snova isplati, ja ću se radije osvrnuti na onaj kraj iz bajke koji sam vam malo prije opisala. Ariela u bajci nije dobila noge i nije ostala živjeti na kopnu s ljudima. Možda nam je to poruka za sve one snove i želje koje imamo i koji se nikako ne ostvaruju. Često je teško prihvatiti činjenicu da nešto što želimo svim srcem zapravo nije za nas i neće nam biti na korist, nego na štetu. Ariela iz bajke to je naučila na teži način, ali zato je ostavila iza sebe poruku za nas koji možemo naučiti iz njezinih grešaka. Zato dobro osluškujte svoje srce, ali i svoj razum. Mislim da se formula za ostvarivanje snova nalazi negdje u sredini. Budite mudrice i prepoznajte razliku između onoga što će vam koristiti i onoga što vam nosi razočaranje. Pozdravljam vas do sutra!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Sat i 20 minuta.
  • Mogu li ga gledati klinci? Dapače. 
  • Muzika? Puno se pjeva i vrlo je zarazno! :)
  • Ima li zločestih likova? Ima.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Sebastianova pjesma (koju imate gore).
Sutra gledamo "Pinokija", a čitate Franku!

Paula

No comments:

Post a Comment