Tuesday 16 June 2015

Onaj s igračkama koje govore

Bok svima!

Bližimo se kraju ovog Disney maratona i počinjem razmišljati o tolikim crtićima koje još nismo pogledali, kako one Disneyjeve, tako i mnoge druge, iz radionica poput Pixara i DreamWorksa, ali i iz mnogih manje poznatih, ali ništa manje kreativnih radionica. Nedavno sam se prisjetila dvaju predivnih crtića iz DreamWorksa koji su nastali prema biblijskim pričama iz Knjige Postanka i Knjige Izlaska - "Princ od Egipta" i "Josip, kralj snova". Budući da se radi o samo dva crtića, njih ćemo gledati odmah nakon Disney maratona.
Danas pak smo se družili s igračkama iz crtića "Priča o igračkama", u originalu "Toy Story".




Radeći na ovom filmu, Disney je prvi puta tražio pomoć od Pixara pri animaciji crtića. Htjeli su da igračke izgledaju realističnije, a za to ih je trebalo animirati u 3D animaciji. 1995. izašao je crtić "Priča o igračkama", kao prvi plod suradnje Disneyja i Pixara i kao prvi Pixarov dugometražni animirani film. Ovaj film vrlo je brzo i bez problema pomeo konkurenciju, ostvarivši velik i neočekivan uspjeh među publikom, kako mlađom, tako i onom starijom. Uspjeh su okrunile i tri nominacije za nagradu Oscar, kao i mnoge druge filmske nagrade. Ovaj crtić ove će godine u studenom napuniti 20 godina. No kad ga gledam, imam osjećaj da nije stariji od 3-4 godine. Istina, animacija je daleko napredovala od 1995., ali crtić je svejedno toliko dinamičan i bezvremenski da si teško mogu posvjestiti činjenicu da je tek koju godinu mlađi od mene.

Igračke u crtiću zapravo su igračke dječaka Andyja koje su pred njim i ostalim ljudima samo igračke, ali kada ostanu same, bez ljudskog nadzora, pretvaraju se u živa bića. Pratimo dva glavna lika - simpatičnog kauboja Woodyja i novog frajera u kutiji s igračkama - astronauta Buzza Lightyeara. Oko njihovog odnosa Disney je stvorio prekrasnu priču o prijateljstvu, ali i odanosti. Prije svega, Disney je želio da gledateljima bude jasno da igračke doista žele da se s njima igra i da ta želja upravlja njihovim radnjama, nadama i strahovima. To je vidljivo i iz scene Andyjevog rođendana, kada igračke napeto slušaju prijenos događaja "s terena" o novim igračkama koje su se našle među Andyjevim rođendanskim poklonima. Igračke se boje da ih nove igračke ne zamijene, da ne zauzmu njihovo mjesto u Andyjevom srcu. A upravo se to dogodilo hrabrom kauboju Woodyju kada se među poklonima pojavio Buzz Lightyear.

Usprkos početnom neslaganju i neprijateljstvu, Woody i Buzz postali su pravi prijatelji. Disney nas je još jednom podsjetio na važnost prijateljstva u našim životima. Woody se osjetio izdanim i povrijeđenim kad je Buzz od njega preuzeo ulogu Andyjeve najdraže igračke, no kad je vidio da je i Buzzu samo važno da Andy bude sretan, zaključio je da svaka igračka zaslužuje isto. Svaka igračka zaslužuje biti voljena i biti u prvom planu, bez obzira na to je li zanimljiva, moderna igračka koja svijetli i govori ili je obična, jednostavna igračka bez posebnih dodataka. Isto bismo mogli zaključiti i za ljude jer doista nas ima svakakvih. Ima nas povučenih, gotovo neprimjetnih kojima je teško uhvatiti priliku da bljesnemo, a ima nas i koji stalno blještimo i teško nam je uhvatiti priliku da smanjimo blještavilo. No upravo se na pola puta krije ona poslovična zlatna sredina kojoj svi težimo. I nju su uspjeli otkriti Woody i Buzz. Koristeći talente i vještine obojice, uspjeli su se izvući iz ruku zločestog dječaka Sida i vratiti se u sigurnost Andyjeva zagrljaja dokazavši usput i svoju odanost Andyju i ostalim igračkama. Za kraj vas pozdravljam naslovnom pjesmom iz crtića koja je bila nominirana za nagradu Oscar. Čitamo se uskoro!



VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne, malo više od sat vremena.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu i trebaju!
  • Muzika? Nema likova koji pjevaju, ali svejedno je jako simpatična.
  • Ima li zločestih likova? I nema...
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Zamislite da možete oživjeti igračke i gledati što rade... Upravo tako, cijeli crtić je najbolji dio! :)
Sljedeći nam je na redu "Brother Bear"

Paula

No comments:

Post a Comment