Wednesday 25 March 2015

Onaj s malim vanzemaljcem

Bok svima!

Današnja Disneyjeva poslastica je crtić "Lilo & Stitch". Moram priznati da sam toliko čula o tom crtiću da mi je u podsvijesti uvijek odzvanjao kao crtić koji sam gledala, ali nisam. Zato mi je današnji izbor dobro sjeo. Podsjetio me na neke životne vrijednosti koje imamo običaj uzimati zdravo za gotovo. Prije nego počnemo, evo slike:




"Lilo & Stitch" jedan je od crtića iz kojih nam može biti jasno koliko se vremena, priprema i organizacije ulaže u svaki pojedini crtić koji nam dolazi iz Disneyjeve radionice. Produkcija za ovaj crtić počela je 1985. godine, a crtić se u kinima našao tek 2002. Svaka priča koju Disney odluči pretvoriti u crtić prolazi temeljite pripreme i promjene kako bi u kina došla upravo onakva kakvu je gledatelji očekuju. S ovim je crtićem Disney odlučio napraviti odmak od svojih ostalih crtića smjestivši radnju na prekrasne Havaje. Osim toga, vrlo je lako primijetiti da su likovi nacrtani i animirani ponešto drukčije. Disney je zbog princeza koje je predstavio javnosti do tada često bio prozivan zbog nerealne slike o djevojačkom i ženskom tijelu. Iako crtež obično uvijek predstavlja svojevrsnu karikaturu, Disney se potrudio ženske likove nacrtati ponešto drugačije i tako djevojčicama dati do znanja da se hrabra žena skriva u različitim tijelima - kako u onim vitkim i visokim, tako i u onim punijim i oblijim.

Djevojčica Lilo imala je teško djetinjstvo. Izgubila je mamu i tatu i sada o njoj brine njezina starija sestra, Nani. Kao i sve sestre i Lilo i Nani ponekad ne mogu naći zajednički jezik. Uz nedostatak razumijevanja među njima, Nani muči i činjenica da bi joj Lilo svaki čas mogla oduzeti socijalna služba. Nakon jedne od njihovih svađa, Nani odlučuje kupiti Lilo psa kako bi imala društvo dok ona mora raditi. U azilu za napuštene pse, Lilo odabire onoga kojeg želi i daje mu ime Stitch. Postoji samo jedan problem - Stitch nije pas. On je zapravo vanzemaljac koji se rodio na nekom svemirskom brodu kao neuspješni eksperiment zlog znanstvenika i slučajno se našao na Zemlji. Iako im se Stitch odmah učinio čudnim, Nani dopušta Lilo da ga zadrži kao kućnog ljubimca.
S dolaskom Stitcha u njihovu obitelj, za Lilo i Nani počinju problemi. Nani je ostala bez posla, a neumorni socijalni radnik postavlja joj uvjete kako bi mogla zadržati Lilo. Stitch u svakom slučaju nije primjer dobrog kućnog ljubimca. On je stvoren za uništavanje i neposluh. No baš u tom kaosu, nešto se počelo mijenjati. Usprkos svađama i prepirkama, Lilo i Nani sjećaju se što im je govorio njihov pokojni otac. Te su riječi najglasnija i najjasnija poruka ovog crtića: "Ohana znači obitelj. Obitelj znači da se nikoga ne ostavlja ili zaboravlja."



U kaosu koji je Stitch stvorio u njihovim životima, Lilo i Nani uspjele su popraviti i ponovno sastaviti svoju obitelj. Iako njihovi životi nikada neće biti isti bez mame i tate, komadić po komadić, sastavile su slagalicu koja se zove obitelj.
Kroz crtić me pratila misao na jučerašnju avionsku nesreću. Nezamislivo mi je i naprosto neshvatljivo kako u jednom trenu osobe koje su ti najbliže mogu jednostavno nestati. Kako se gradi život nakon što temelji nestanu? Kako se nastavlja život nakon što se na jednom mjestu gotovo prekine? Kako se navlači osmijeh na lice nakon što razlozi za osmijeh nestanu u jednom trenu?
Lilo i Nani i same su se pitala ista pitanja i na kraju su našle odgovore na njih. U Stitchu, novom članu njihove obitelji, i u prijateljima. Prijatelji su obitelj koju sami biramo, kažu. Vjerujem da je to doista tako.
Želim vas samo podsjetiti na vaše obitelji, na one ljude koje ponekad uzimamo zdravo za gotovo. Trudit ćemo se da svima pokažemo koliko nam je do njih stalo. Svima osim obitelji. Jer se to nekako uvijek podrazumijeva. Za svakog ćemo odvojiti lijepu riječ, slobodno vrijeme. Samo za obitelj nekako baš i ne. Postoji samo jedna caka - prijatelji su obitelj koju sam biraš, ali ako ih nađeš unutar obitelji onda si na dvostrukom dobitku. Tražite ih, zato, među onima koji vam ponekad idu na živce, među onima koji vam kucaju na vrata od kupaonice i urlaju da izađete napokon van; među onima koji poliznu prst pa vam ga gurnu u uho; među onima koji vam drže rogove na fotkama. Jer s njima ste sigurni. U njihovom ste srcu već pustili dovoljno duboko korijenje. Kad bismo svaki dan bili svjesni da svakog trenutka možemo izgubiti osobe koje volimo, voljeli bismo ih jače i slobodnije, a riječi "Volim te" nikada nam ne bi silazile s usana. Ne zato što nemamo što izgubiti, već zato što sve možemo izgubiti.
Pozdravljam vas do sutra Stitchevim riječima: "Ovo je moja obitelj. Sam sam je našao. Malena je i slomljena, ali je još uvijek dobra. Da. Još je dobra."

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Sat i pol.
  • Mogu li ga gledati klinci? Mogu. Dinamičan je i prepun smiješnih gegova koje klinci vole.
  • Muzika? Iako likovi ne pjevaju, crtić je prepun prekrasne i neobične havajske glazbe.
  • Ima li zločestih likova? Ima.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Kad Lilo preruši Stitcha u Elvisa Presleyja. :)

Sutra gledamo crtić "Hercules"!

Paula


No comments:

Post a Comment