Thursday 9 April 2015

Onaj s Oliverom Twistom

Bok svima!

Prije nego uopće spomenem današnji crtić, želim vam svima zahvaliti na razumijevanju i strpljenju za ovu malo dužu pauzu koju smo uzele. Nastavljamo brzinom od jednog crtića na dan i svi ste i više nego dobrodošli pridružiti nam se.

Današnji crtić je "Oliver i družina" ili na engleskom - "Oliver and Company". Gledala sam ga prvi put i iako je crtić stvarno simpatičan, znam da je nov i mnogima od vas, zato evo slike i počinjemo.




Današnji crtić izašao je u kinima 1988. godine i označio početak Disneyjevih suvremenih crtića. U potpunosti je napravljen računalnom animacijom, a po prvi puta u crtiću se koristio i CGI, odnosno računalno napravljena scenografija. 1989. godine izlaskom crtića "Mala sirena" započelo je razdoblje takozvane Disneyjeve renesanse, ali mnogi taj početak pripisuju već i ovom crtiću iz godine ranije jer su upravo efekti i moderna tehnologija iz ovog crtića otvorili vrata za izradu uspješnih crtića u razdoblju Disneyjeve renesanse.
Crtić je inspiriran "Oliverom Twistom", slavnim romanom Charlesa Dickensa, no priča u nekim elementima ne odgovara priči koju smo čitali u romanu.
Glavni lik je mačić Oliver koji se nađe u pasjem društvu za koje kasnije sazna da je banda gospodina Fagina.
U crtiću ćete imati prilike uživati u mnogim glazbenim brojevima već od samog početka. To je jedan od crtića čija će vas zarazna glazba natjerati da ju pjevušite još danima poslije. Budući da je radnja smještena u New York, svi glazbeni brojevi podsjetit će vas na glazbu s Broadwayja, a pogotovo jedan s Bette Midler, kraljicom brodvejskih mjuzikala.


Ovaj crtić nosi mnoge dobre poruke, iako osobno više volim poruke iz romana "Oliver Twist". Mačić Oliver koji se pridružuje bandi pasa predstavlja jednu od onih suprotnosti koje Disney obožava. U početku ona je jako izražena, napokon, svi znamo da su psi i mačke dvije krajnosti. No s vremenom se Oliver pred bandom dokaže kao sposoban i psi mu počnu vjerovati. Za Olivera se stvari mijenjaju kada upozna djevojčicu Jenny čiji bogati roditelji, čini se, imaju vremena za sve i svakoga, ali ne i za nju. Ona u Oliveru prepozna prijatelja kakvog je tražila.

Ako se želite vratiti u djetinjstvo, ovaj će crtić poslužiti. Dinamika kojom se prijateljstva rađaju i dokazuju istovjetna je dječjoj dinamici gdje se prijateljstva sklapaju zbog gumice za kosu iste boje ili džepova punih bombona. No odrasli uvijek imaju potrebu misliti da takva instant-prijateljstva nisu prava ili jednako vrijedna. Mislim da je svako prijateljstvo jednako vrijedno, a i svako se kad-tad nađe na kušnji. U vrtiću te su kušnje možda u obliku druge djece s više bombona u džepovima, ali kad je riječ o odraslima, život se pobrine za testiranje prijateljstava. Ponekad je rješenje pomoći prijatelju ukrasti kobasice (ne doslovce, naravno), ponekad ogrebati neprijatelja po nosu (opet ne doslovce), ali ponekad ni odvajanje ne znači kraj prijateljstva. Kad je Oliver odlučio napustiti bandu i živjeti s Jenny, nitko se nije bunio. Psi su znali da je prijatelj poput Olivera mnogo potrebniji njoj nego njima.
Voljela bih da nam ovaj crtić bude podsjetnik na naša prijateljstva, sadašnja i buduća. Sjećate se kako su vam današnji prijatelji postali prijateljima? Imam osjećaj da će se ljudi truditi oko svega, ali prijateljstva uvijek uzimati zdravo za gotovo. Istina, prijatelj je netko tko je uvijek nekako uz nas, ali svako prijateljstvo treba njegovati, iščupati poneki korov koji možda naraste, zalijevati i gnojiti tlo na kojem prijateljstvo raste. Tek tada možemo očekivati velike mirisne cvjetove, a nakon toga i sočne plodove.
Do sutra!

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI


  • Traje li dugo? Ne, sat i desetak minuta.
  • Mogu li ga gledati klinci. Naravno!
  • Muzika? Odlična i ima je puno!
  • Ima li zločestih likova? Ima.
  • Ima li sretan kraj? Ima.
  • Najbolji dio? Oliverovo upoznavanje New Yorka.
Sutra gledamo "Snjeguljicu".

No comments:

Post a Comment