Tuesday 24 March 2015

Onaj sa staklenom cipelicom

Bok svima!
Danas gledamo „Pepeljugu“! To je prekrasna priča o snovima koji se ostvaruju, o ljubavi i o nadi. Sigurno ste taj crtić gledali, pa smatram da slika nije potrebna, ali za svaki slučaj…




  Pepeljuga nije samo druga Disney princeza na ovom blogu, već i druga službena Disney princeza. Njezin crtić izašao je 1950. godine. U njemu se nalazi i najdraži komad animacije Walta Disneyja (slika gore), a crtić je osvojio i tri Oscara. Zato zaronimo dublje u tu staru i prekrasnu priču…
  Vjerojatno svi znate priču o Pepeljugi. Ona je djevojka koja je imala težak život, ali je bila nagrađena. Njezina pomajka i dvije polusestre nisu joj dale mira otkako je njezin otac umro, a ona im je morala služiti iz dana u dan… Ali kroz to vrijeme, koliko god Pepeljugi teško bilo, ona nikada nije izgubila  dobrotu i pristojnost. Niti jednom nije rekla ništa protiv svoje pomajke, polusestara ili poslova koje je trebala obaviti. Istina, bilo joj je teško, ali u svakom bi danu ona našla nešto lijepo, nešto zbog čega vrijedi nastaviti s dobrotom i ljubavlju. Ona se nikada nije prestala nadati.


  Njezina pomajka, dama Tremaine, je također zanimljiv lik. U crtiću je ona negativac, a i ja se slažem da je veoma zla. Ali ona je žena sa stavom. Možda je zla, ali od kada je Pepeljugin otac umro, ona je imala cijelu njihovu kuću pod kontrolom, bila je strpljiva sa svojim (itekako napornim) kćerima. Ona pokazuje da su i žene jednako dobre u vladanju, ako ne kraljevstvom, onda barem kućom. Da, njezine su mjere bile malo… zle, ali u kraljevstvu koje vode muškarci, ona predstavlja žensku snagu i odlučnost!  Njezin hladan stav u svakoj situaciji, njezina samouvjerenost i njezina lukavost čine ju veoma dobrom i zastrašujućom negativkom.
  Jedna od mojih omiljenih scena iz filma svakako je i ona o timskom radu. U toj sceni su glavne zvijezde – mišići (životinje!). Oni su tako dobri prijatelji! Međusobno i, naravno, Pepeljugi. Oni nam pokazuju da uz malo pjesme, radosti, organizacije i pomoći od drugih, svaki posao može biti brzo gotov. Na žalost, sav taj njihov trud bio je uništen, ali oni to nisu radili za sebe, već za Pepeljugu. Oni su bili njezini najbolji prijatelji koji bi joj uvijek pomogli najbolje što su znali. Tu se skriva ona jedna tajna prijateljstva – staviti nečije potrebe ispred svojih. A kada taj netko uzvraća istom mjerom – prijateljstvu nema kraja!
  Na kraju tu je i pouka da na kraju sve dolazi na svoje. Pepeljugina dobrota i  poslušnost bile su nagrađene. Ona je često sanjala o svojem „princu na bijelom konju“ i nadala se i nadala… i na kraju su joj se snovi ostvarili. I mi ćemo zasigurno biti nagrađeni za našu dobrotu. Jer biti zločest je lako, ali biti dobar nije. Ljubiti svoje bližnje je lako, ali najveća je ljubav ona prema neprijatelju. Naravno, moramo znati da se naši snovi možda neće ostvariti, ali to ne znači da nećemo biti nagrađeni. Hoćemo, zasigurno, ali možda na drugačiji način. Jer naš trud uvijek biva nagrađen. Ali moramo pobijediti ono što je loše u nama kako bismo tu nagradu primijetili.
  Kao i uvijek, crtić ima i dobru glazbu, animaciju, glumce i priču. Započinje otvaranjem knjige, a kroz crtić uistinu možeš osjetiti onaj duh bajke, tako šaren, radostan, čak i kada nam se čini da su negativci pobijedili.
  Taj bajkovit duh, zanimljivi likovi i onaj klasičan šarm ranih Disney crtića, nedvojbeno čine „Pepeljugu“ bezvremenskom pričom za male i velike!

(pjesma koja je dobila Oscar!)

  
  Stoga bismo se i mi mogli ugledati na Pepeljugu i umjesto naših žalbi zapjevati radosnu pjesmu i u svakom danu, koliko god oblačan bio, uočiti tračak sunca.

VAŽNA PITANJA, VAŽNI ODGOVORI

  • Traje li dugo? Sat i 15 minuta.
  • Mogu li ga gledati klinci? Naravno!
  • Muzika? Bajkovita, šarmantna i super za "sing along"!
  • Ima li zločestih likova? Dama Tremaine (najzločestija) i njezine kćeri Drizella i Anastasia (malo manje zločeste, malo više naporne).
  • Ima li sretan kraj? Ima :)
  • Najbolji dio? Bibidi bobidi bu (još od kad sam bila jako, jako mala)!

Sutra piše Paula, a gledamo "Lilo & Stitch"! Do čitanja!

Franka

No comments:

Post a Comment